Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон все още разполага с достатъчно опции преди да се стигне до война с Иран, след като американският съюзник Саудитска Арабия показа останките от дронове и ракети, за които твърди че са били използвани по време на нападението над своите петролни находища, които според Рияд са „безспорно спонсорирани“ от регионалния противник Иран, предава британската информационна агенция Reuters.

„Все още имаме много опции. Има го крайния вариант, има и варианти, които не са толкова крайни. Ще видим как ще се развият нещата“, заяви Тръмп пред журналисти в Лос Анджелис. „Разкривам ви каква е крайната опция – война“.

Американският президент отправи сериозна бележка, докато в същото време Държавният секретар Майк Помпео, по време на своята визита в Саудитска Арабия, описа нападенията като „акт на война“ върху саудитското кралство, което е и най-големият износител на петрол в света.

В социалната мрежа „Туитър“ Доналд Тръмп обяви, че е наредил на американското министерство на финансите да „увеличи значително санкциите“ върху Иран, който от своя страна продължава да отрича да е извършил нападенията.

Тръмп добави пред журналистите в Лос Анджелис, че все още необявените наказателни икономически санкции ще бъдат разкрити в рамките на 48 часа.

Припомняме, че на 14 септември бяха извършени нападения върху най-голямото съоръжение в света за добив на суров петрол, което удари половината от производството на Саудитска Арабия.

От Техеран продължават да отричат каквото и да е участие в тези нападения, докато от Рияд са твърди в убежденията си, че именно Иран стои зад атаките. Тази позиция беше споделена и от основния партньор на Саудитска Арабия, САЩ.

Нападението, което е извършено посредством дронове и ракети, отново разбуни духовете и засили опасенията от започване на нова война в Близкия Изток.

Саудитският престолонаследник, принц Мохамед бин Салман, вече заяви, че нападението е било един „истински тест върху глобалната воля“ за конфронтиране на субверсията срещу международния ред.