По-рано днес стана ясно, че още една от основните мерки ще бъде разпусната – децата до 18-годишна възраст ще могат свободно да спортуват на открито и закрито. Единственото условие, обаче, е заниманията да нямат състезателен характер, а допускането на публика е строго забранено.

В заповедта на министъра на Министерството на здравеопазването Кирил Ананиев пише: „От 26 май се разрешават индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Тези занимания не трябва да имат състезателен характер и трябва да са без публика.“

С отпадането на тази забрана вече почти всички по-сериозни забрани са в разхлабен режим, или напълно отпаднаха. Все още, обаче, остават в сила забрани за игра на детски площадки, намиращи се в паркове и градинки, както и същите на закрито.

Остават в действие и часовете за пазаруване в големите магазини за хората над 60-годишна възраст.

Още за нашите деца

В столичния квартал „Люлин“, известен сред младото поколение с истории за различни бандити и пр., затвърди славата си на противоречив жилищен район. Ето какво се е случило на 11-годишно момче докато се е прибирало с тротинетката си след игра в близкия училищен двор.

Две млади момчета са откраднали мобилния телефон на малчугана докато то вече е било в асансьора, на път към вкъщи. Миглена Иванова (майка на потърпевшото момченце) предостави на медиите и видеозапис от две камери, поставени в жилищния вход.

Според майката, детето ѝ е било нагло проследено от двамата злосторници през целия път от училището до асансьора. Едното от двете момчета дори му е задържало вратата, за да влезе.

Телефонът или менталното състояние – кое е по-скъпо

Миглена обяснява, че телефонът не е скъп. Цената му едва надвишава 200 лв.

Това, за което е в пъти по-притеснена, е психическото състояние на момченцето:

„Никога не се е страхувал от нищо. Като всяко нормално 11-годишно дете, ние също го пращаме да ходи сам и до магазина, и навън с приятели. Винаги е бил сам до преди тази случка. В момента обаче се притеснява и не смее да излезе навън заради уплахата и възможността да се върнат и да се качат. Притеснява се, че ще се качат тук – вкъщи и ще ни направят нещо.“

„Синът ми е бил в двора на кварталното училище. Двамата са го проследили явно и единият е влязъл във входа, заедно с него. Другият е изчакал навън. Не ги познава, но ги определя на видима възраст към 20 години.“