Още във вторник (19.05.2020 г.) министрите на здравеопазването и образованието, съответно Кирил Ананиев и Красимир Вълчев, обявиха, че детските градини поетапно ще се отварят докато се възвърне работният им ритъм като от преди коронавируса. Това се съобщи на брифинг в Министерски съвет.

Отварянето на детските градини и ясли ще стане официално след спускането на конкретна заповед директно от името на здравния министър Ананиев. За реда и организацията в детските заведения ще отговарят кметовете на локално ниво в населените места.

Те ще имат и отговорността в ангажимента да решават до 1 юни дали и кои градини да отворят вратите своите врати. Родителите на отсъстващите деца няма да имат задължението да представят иначе задължителната медицинска бележка, удостоверяваща уважителните причини за отсъствието.

До тази мярка се стига, за да не се получи очакваното струпване на хора пред лекарските кабинети, за да се снабдяват с бележки, които да извинят отсъствията на децата. Ще се увеличи и интервалът за оставяне и вземане на децата.

Няма да се провеждат тестове за прием на първокласници след предучилищната група.

Мнението на институциите

"Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол и хигиенни мерки. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение с живачен термометър, защото е по-точен. Родителите пък ще подписват декларации за съгласие", обясни Кирил Ананиев пред медиите.

Според думите на здравния министър, майките и бащите ще трябва да уведомяват персонала, който работи в детската градина, за здравословното състояние на тяхното дете, както и ако те проявят симптоми на някакво заболяване.

"Призоваваме все пак родителите, ако могат, да оставят децата си вкъщи. Пандемията не е отминала. Голям процент от родителите заявиха, че са съгласни да пуснат децата си, но много от тях все още се колебаят", заяви министърът на просветата Красимир Вълчев.

Вълчев сподели, че се очаква дечицата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че броят им може да достигне от 12 до 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва своевременна реорганизация.

"По-голямата част от времето, ако не вали, децата ще прекарват навън. Там е по-безопасно. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове", даде подробности около решението си Вълчев.

Генералско мнение

"Ключовото при отхлабването на мерките е всяка от тях да е с премерен риск. Виждате, че това се случва постепенно. За първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени и това е радостна тенденция. Не бива да се забравя, че трябва да се спазват мерките. Нарушението на правилата за спазване на физическа дистанция може да доведе до епидемични взривове", заяви категорично началникът на Оперативния щаб ген.- майор Венцислав Мутафчийски.