Днес, 12 декември православната църква почита паметта на Свети Спиридон – епископ Тримитунтски, Чудотворец.

Той е роден на остров Кипър през четвърти век по времето на римския император Константин, като в края на живота си дори станал епископ на град Тримитунт в Кипър.

Светецът е известен с това, че хранел бедните и сираците, лекувал болните и давал подслон на пътниците.

Свети Спиридон бил просветен от Светия Дух и така можел да узнава всички тайни помисли и прегрешения, които хората извършвали.

Тази способност му помагала да поучава чрез чувства на любов и милосърдие към ближните.

Спиридон участвал в Първия вселенски събор

Той се прославил с извършването на много чудеса, с които прославил Божието име и затвърдил вярата на хората.

През 325 г. участвал в Първия вселенски събор, където изобличил ереста на арианите и нагледно доказал единството на Светата Троица.

Спиридон взел в ръце една тухла и я стиснал, и от нея мигновено излязъл огън, потекла вода, а глината останала в ръцете на Чудотвореца.

Животът на Спиридон приключил към 350 година, а тленните му останки били погребани в град Тримитунт.

Някъде около 7 век светите му мощи са пренесени в Константинопол, а по времето на турските нашествия са преместени в Керкира, на остров Корфу.

Днес е празник на обущарите

Според народните вярвания Свети Спиридон бил кундурджия, което в миналото е значело човек, който изработва обувки и затова на този ден празнуват всички обущари и хора, които се занимават с народни занаяти.

Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Днес е специален ден и за всички, които правят керемиди и тухли.

Празнуват всички козари, като Свети Спиридон се счита за покровител и на конете и добитъка.

Една от легендите разказва, че Спиридон тръгнал с магарето си на събор. Злонамерени хора отрязали главата на добичето.

На сутринта светецът видял какво е станало, не се разсърдил, а просто залепил конска глава и така продължил пътя си и успешно стигнал до събора.

Хората се убедили в способностите му, след като не само съживил магарето си, но и пред всички стиснал сърдит една керемида и от нея потекла вода и така го провъзгласили за светец.