Десетки хора са били убити при масирана бомбардировка в Харков в понеделник, съобщава Министерството на вътрешните работи на Украйна, цитирано от Sky News. Новината идва чаосве след началото на преговорите на официалните делегации от Москва и Киев, които се срещнаха на украинско-беларуската граница.

Ожесточените сражения в петия ден от началото на руската инвазия не стихват. През цялата изминала нощ Русия е имало сблъсци между двете страни, докато руската армия се опитва да се доближи до Киев.

Нови сателитни снимки, направени в неделя, показаха, че сухопътните сили на Москва се приближават към столицата. Военният кордон включва стотици превозни средства, които се насочват североизточно от украинския град Иванков и се движат в посока Киев.

Преговори между Украйна и Русия

Започнаха преговорите между Украйна и Русия. Това съобщи съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че все още не е ясно колко дълго ще продължат те.

Разговорите се провеждат на украинско-беларуската граница, близо до река Припят. За тях украинските представители пристигнаха с хеликоптер. Основната тема на преговорите е незабавното прекратяване на огъня и изтеглянето на войските от Украйна.

За началото на преговорите потвърди и Министерството на външните работи на Русия. От ведомството публикуваха снимки от мястото на срещата.

Зелински: „Не вярвам в резултата от тази среща“

В началото на срещата министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей, който пристигна малко преди това, заяви пред руските и украинските преговарящи, че двете делегации може да се чувстват в безопасност и че всичките им искания ще бъдат изпълнени.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Москва няма да обявява официалната си позиция преди разговорите с украинската делегация.

„Предлагам да изчакаме. Няма да обявявам никакви преговорни позиции.”, коментира той.

Помощникът на руския президент Путин - Владимир Медински, който отпътува за Беларус за разговорите, заяви, че руските официални лица „определено имат интерес да постигнат някакви споразумения възможно най-скоро”, съобщава БГНЕС.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е скептично настроен относно възможността за пробив.

„Както винаги: Не вярвам в резултата от тази среща, но нека опитат”, каза той.