Най-често ниски нива на хемоглобина се наблюдават след боледуване, което значително е отслабило организма. Именно понижените нива на хемоглобина дават сигнал, че има нередност в здравословното състояние на човек.

Ниският хемоглобин е състояние, с което много хора се сблъскват по една или друга причина. Най-често ниски нива на хемоглобина се наблюдават след боледуване, което значително е отслабило организма. Именно понижените нива на хемоглобина дават сигнал, че има нередност в здравословното състояние на човек.

В някои от случаите ниските нива на хемоглобина могат да доведат до здравословни състояния, сред които най-често срещаното е анемията. В тази статия ще разгледаме основната функция на хемоглобина, симптомите свързани с понижаване на нивата му и няколко храни, чийто прием ще помогне за регулирането на ниския хемоглобин.

Какво е хемоглобин и каква е неговата роля

Това е протеин, който се съдържа в червените кръвни клетки и е съставен от 4 вериги. Всяка верига представлява съединение, което е известно с наименованието хема. Във хемите се съдържа желязо, с чиято помощ се трансформира кислорода в кръвта.

Именно червените кръвни телца още известни като еритроцити са отговорни за разпространението на кислорода до всички органи чрез кръвта.

Хемоглобинът е веществото отговорно за червения цвят на кръвта и формата на клетките. Те обикновено наподобяват формата на поничка с тънък център вместо дупка. Освен в транспортирането на кислород, хемоглобинът също участва и в изпращането на въглероден диоксид от тъканите обратно към белите дробове.

Веществото има 4 вида разновидности, които формират белтъка. Основният вид формира над 96% от общия хемоглобина в кръвта. Вторият вид съставя около 2%. Третият и четвъртият вид се съдържат в големи количества докато сме в корема на майката и след раждането, а с времето намаляват.

Значението на нисък хемоглобин за организма  - как може да се отрази върху здравето

Вече разгледахме важната роля, която има хемоглобина за преноса на кислород чрез кръвта до всички клетки в тялото. По това можем да определим, че именно хемоглобина има ключово значение за функционирането на органите в тялото и доставянето на енергия до всяка негова клетка.

Поради понижени нива на хемоглобина може да се наблюдава преноса на по-малки кислород до клетките, което може да доведе до чувство на умора, слабост и обща недостатъчна функционалност на организма.

Когато клетките не получават достатъчно кислород поради нисък хемоглобин, те могат да изпитват затруднения в създаването на енергия. Поради тази причина хората с ниски стойности на хемоглобин усещат слабост и се уморяват по-лесно.

Ниският хемоглобин може да доведе до кислородно гладуване на клетките, което може да причини умора, слабост, смущения в сърдечния ритъм и други сериозни проблеми със здравето.

Ниският хемоглобин може да повлияе на работата на сърцето и кръвоносната система, тъй като те трябва да компенсират с по-голямо усилие, за да доставят достатъчно кислород до тъканите. Това може да отключи повишена склонност към развитие на заболявания на сърцето.

Нормалните нива на хемоглобина гарантират подкрепа за имунната система. Хемоглобина подпомага  оптималната функция на белите кръвни клетки, които са отговорни за борбата с инфекции и защитата на организма от болести.

Какви са нивата на ниския хемоглобин – как се проявява

За нисък хемоглобин се определят стойности между 135 и 180 грама на литър кръв при мъжете и 120 и 160 грама на литър кръв при жените. Стойности по-близки до долната граница може да са симптом за анемия. При бременни жени може да се наблюдават понижени нива на хемоглобина между 110 и 150 грама на литър.

Най- често ниският хемоглобин причинява чувство на умора, слабост, задух и главоболие. Значително занижените нива на хемоглобина, под споменатите граници може да се диагностицира като анемия.

Състоянието е придружено с няколко съпътстващи симптоми, сред които:

 • Постоянно чувство за умора;
 • Учестен пулс;
 • Студени крайници;
 • Избледнял цвят на венците;
 • Бледа кожа;
 • Главоболие;
 • Шум в ушите;
 • Тежест и болки в гърдите.

Ниските нива на хемоглобина най-добре се установяват при кръвен тест.

Причини за ниското ниво на хемоглобин: диета, хранене, заболявания

Едно от основните състояния, което води до нисък хемоглобин при жените в бременността. Като изключим това има много първоизточници, които водят до понижаване на хемоглобина. Повечето от тях включват здравословни състояния, а други пропуски в храненето.

Кръвозагубата е едно от здравословните състояния, което оказва голям ефект върху понижаването на нивата на хемоглобина. Най-честите причини за кръвозагуба са операция, тежка менструация, загуба на кръв от стомашния тракт.

Месечния цикъл е една от причините жените да имат по-ниски нива на хемоглобин от мъжете. Преди настъпването на менопауза при жените се наблюдават занижени нива на хемоглобина, което често е и причината за усещането за умора и слабост.

Липсата на продукция на хемоглобин е друга важна причина за намаляването на нивата му. Това се дължи на липса на клетки в костния мозък, което може да е в следствие от състояния, при които се наблюдава недостатъчност на костния мозък или инфилтрацията му с някои видове рак.

Разграждането на червените кръвни клетки е присъщо за състоянието на хемолитична анемия. При това заболяване се наблюдава усилено разрушаване на еритроцитите с вътресъдова или извънсъдова локация.

В много случаи това остава скрита причина за ниския хемоглобин, но състоянието никак не е за подценяване, защото освен леки може да има и животозастрашаващи последици.

Не на последно място трябва да разгледаме и храненето като причина за нисък хемоглобин. Хранителният дефицит на желязо и невъзможността за усвояването му водят до понижени нива на хемоглобина. Други важни витамини, които имат значение за балансирането на нивата не хемоглобина в норма са фолиевата киселина и витамин В12.

Как да регулирате нивата на хемоглобина чрез храненето

Регулирането на нивата на хемоглобина чрез диета е важен и ефективен начин да се поддържа здравословно състояние и да се предотврати появата на анемия. Ако вече сте си направили кръвен тест и имате доказателство за ниски нива на хемоглобина може да съчетаете приема на предписаните ви медикаменти с правилно хранене, което да подпомогне повишаване на нивата на хемоглобина.

Основните компоненти в диетата за повишаване на хемоглобина са храни богати на желязо, фолиева киселина и витамин C. Нека разгледаме някои от най-важните храни, които да ви помогнат да регулирате състоянието „нисък хемоглобин“.

Храни от животински произход

Хранителните продукти от животински произход са чудесен източник на желязо. Консумацията им гарантира, че организмът ви си набавя нужните количества желязо, което се усвоява много по-бързо в сравнение с това, което се съдържа в растителните продукти.

 • Червено месо

Червеното месо, като телешко, говеждо или свинско, се счита за добър източник на желязо. Включете в менюто си крехко агнешко или телешко месо и скоро ще наблюдавате увеличение на нивата на хемоглобина.

 • Риба и морски дарове

Рибните продукти и особено морските дарове предоставят също съществено количество желязо. Мазните риби като например сьомгата са богати на желязо и мастни киселини омега-3. От всички морски дарове, мидите са най-богатият източник на витамин С и В12.

 • Яйца

Всички знаем, че това е една от най-полезните храни, естествен източник на протеин и много витамини и минерали, сред които В12 и желязо. Те са подходяща закуска, която ще повиши нивата на хемоглобина и ще ви зареди с енергия за деня.

 • Мляко и млечни продукти

Ако искате да си набавите достатъчно количество от витамин В12 е препоръчително да хапвате повече млечни продукти. Сиренето и кашкавала например са чудесни източници на витамина. Доказано е , че приема на витамин В12 чрез млечни продукти се усвоява много по-бързо и качествено в сравнение с приема от рибата и яйцата.

 • Месо от черен дроб

Добавянето на месо от черен дроб към вашето хранене е доказано най-добрият начин за бързо вдигане на нивата на хамоглобина. Това е най-добрият източник на витамин В12 и фолат. Най-добрите източници са пилешки или телешки черен дроб. Черният дроб също съдържа добро количество желязо.

Поради тази причина можем да кажем, че дори и една малак порция черен дроб е достатъчно добро попълнение към диетата за повишаване на хемоглобина.

Храни за повишаване на хемоглобина: плодове и зеленчуци

Освен животински има и много растителни източници на желязо, които са подходящи за прием при ниски нива на хемоглобин. Към диетата си може да включите следните храни от растителен произход:

 • Спанак

Навярно всички сме чували, че спанака е изключително богат източник на желязо. Това е най-добрият зеленчук, който да хапвате ако искате да повишите нивата на хемоглобин в кръвта. Само в 100 грама спанак се съдържат 4 мг желязо.

 • Броколи

Тези, които искат да се справят с ниските нива на хемоглобин трябва да включат в диетата си всекидневен прием на броколи. Тази супер храна ще ви помогне не само да си набавите желязо, но и още ценни хранителни вещества като магнезий, витамин А и витамин C. Именно тези витамини и минерали помагат за усвояването на желязото и забързат покачването на хемоглобина.

 • Бобови култури

Бобовите култури като леща и нахут предлагат значителни количества желязо, а също така и важни хранителни вещества като протеини и фибри.

 • Цвекло

Това е чудесен зеленчук, който е богат на желязо, магнезий, мед, фосфор и витамини B1, B2, B6, B12 и C. Включването му във вашата диета ще достави на организма хранителни вещества, които подпомагат увеличаването на нивата на хемоглобина и регенерацията на червените кръвни клетки. Може да се консумира суров като част от салати или след кратко варене.

 • Сок от нар

Нарът е вкусен цитрусов плод, който е в състояние да повиши общия тонус и допринася за функциите на имунната система. Плодът е изключително богат на витамини и минерали. В него се съдържат 25% витамин В6 и 5,6% желязо. Сокът от нар е препоръчителен за прием от хора диагностицирани с желязодефицитна анемия.

 • Бонус: черен шоколад

Оставихме ви един сладък бонус, който да похапнете за десерт. Във всеки 100 грама черен шоколад се съдържа 17 мг желязо. Това отговаря на около 90% от препоръчителния дневен прием. По този начин може да повишите нивата на хемоглобина в кръвта и да се заредите с енергия.

Освен до тук изброените храни е препоръчително да включите в диетата си разнообразни плодове и зеленчуци, които са богати на витамин C. Най-подходящите са цитрусови плодове, киви, зелена салата и домати.

Пример за балансирана диета за поддържане на нивата на хемоглобин

Представяме ви примерна диета, която включва разнообразни храни с високо съдържание на желязо като спанак, броколи, яйца, месо, леща, плодове и ядки. Важно е да се обърне внимание не само на желязото, но и на витамините C, B и други хранителни вещества, които подпомагат усвояването му.

Понеделник:

Закуска: Омлет със спанак и пълнозърнест хляб.

Обяд: Пилешко месо със зелена салата с киноа.

Вечеря: Печени тиквички с булгур и чери домати.

Вторник:

Закуска: Ябълка с бадеми и овесени ядки.

Обяд: Парче печено филе от сьомга с картофена салата.

Вечеря: Салата от цвекло с орехи и микс от зеленчуци.

Сряда:

Закуска: Портокал и орехи.

Обяд: Червено месо (говеждо) с картофи и зелена салата.

Вечеря: Пилешки гърди с печена тиква и салата от спанак и авокадо.

Четвъртък:

Закуска: Ягоди и ядки микс.

Обяд: Телешки кюфтета с булгур и тиквички на скара.

Вечеря: Супа от леща и пълнозърнест хляб.

Петък:

Закуска: Банан с орехово масло и ядки.

Обяд: Пилешки бутчета с кисело зеле и киноа.

Вечеря: Печени чушки, пълнени с ориз и зеленчуци.

Събота:

Закуска: Грозде и бразилски орехи.

Обяд: Патладжан с картофи и печени пилешки крила.

Вечеря: Леща с доматен сос и зелена салата.

Неделя:

Закуска: Круша и кашу.

Обяд: Печено свинско филе с ориз и зелена салата.

Вечеря: Спанак и броколи на пара с яйце и пълнозърнест хляб.

Разнообразието в храненето и баланса в приема на желязо са ключови за поддържането на здравословните нива на хемоглобин. Винаги е добре да се консултирате с диетолог или лекар, за да получите персонализирани съвети, спрямо индивидуалните нужди и здравословно състояние.

Важно е да споменем, че ако искате да повишите нивата на хемоглобина в кръвта е от значение и да избягвате приема на някои хранителни вещества. Основно това са храни и напитки, които намаляват усвояването на желязо.

Кафето и зеленият чай пречат на усвояването на желязо. Алкохолните напитки пречат изключително много при опитите за повишаване на хемоглобина. Консумацията на алкохол намалява нивата на желязо в кръвта и действа в обратна посока за усвояването му.

От значение за баланса на хемоглобина в кръвта е и здравословния начин на живот. Продължителните периоди на гладуване или строги диети могат да доведат до намаление на нивата на желязо в организма.