Европа се затваря почти изцяло отново. Нови, по-строги мерки във Франция, Испания и Португалия и други страни.

Голямата новина от пресконференцията на френския президент Еманюел Макрон, обаче не е за поредното затваряне, а лъчът светлина в думите му. Той заяви, че Франция трябва да „стисне зъби още месец-месец и половина, след които поетапно страната ще се отваря”.

Кога ще започне евентуалното отваряне

Предполага се, че след 15 май ще се отварят първо местата за култура, след това тези за спорт, след което и барове, и ресторанти. И Лазурният бряг се готви трескаво за летния сезон, дори се наемат сезонни работници.

Строгата карантина досега беше наложена в 19 департамента, но от събота влиза в сила за цялата страна. Французите няма да могат да се придвижват в радиус по-голям от 10 км от дома си, няма да могат да напускат домовете си без основателна причина, в сила остава и вечерният час от 19 до 6 часа.

Училищата и детските градини ще затворят врати. В съседните на Франция държави ситуацията също е напрегната.

Испания също въвежда строги мерки. Португалия ще изисква от френските граждани, които желаят да я посетят, 14-дневна карантина.

Чехия отмени едно от тежките решения

Съд в Чехия отмени изискване всички влизащи в страната да имат тест за коронавирус, предаде ДПА. Съдът намира, че това е нарушение на основните права, залегнали в чешката конституция, заяви вчера говорител.

Мярката, която изисква пътуващите да разполагат с негативен тест още преди заминаването за Чешката република, е непропорционална, посочва съдът, предава БТА. Изтъква се, че с по-меки мерки като карантина или извършване на тест при пристигане също може да се действа срещу пандемията.

Магистратите посочват, че изискването прави проблематично връщането на чехи в родината им и на практика ги наказва за това, че се прибират у дома. Съдиите изтъкват, че не омаловажават сериозността на пандемията, но това не оправдава подкопаването на върховенството на закона.

В момента изискването за тест за влизащи в Чешката република важи за повечето държави, с изключение на Австралия, Южна Корея, Нова Зеландия, Сингапур, Тайланд, Ватикана и Исландия. За някои страни, като Франция, се изисква PCR тест, докато за други - като Германия, е достатъчен и бърз тест.