Бракониери пребиха жестоко горски инспектор. Нападението е станало край Кричим. Държавният служител е бил нападнат,  докато е изпълнявал служебните си задължения.  Извършителите са двама мъже.

Пострадалият се казва инж. Али Чолаков. Той е бил нападнат на смрачаване близо до яз. „Въча” докато обхождал района.

От гората той чул звукова примамка за лов на сръндак. С колегите му заградили пътя. Разказва, че познава единия от нападателите си.

Преди две години горските служители задържали баща му отново за бракониерство. Другият нападател Али виждал за първи път.

„Поисках документ за лова, който извършваха в района. Те нищо не казаха, направо ме сграбчиха, събориха ме на земята и започнаха да ме бият”, спомня си пострадалият държавен служител. Бракониерите го удряли по лицето, душели го и го ритали. Заплашили го, че ще го убият и ще го заровят или ще го хвърлят в язовира и никой нямало да го намери.

Това не е прецедент

Това е второ нападение над Али. Преди две години бракониер заредил ловната си карабина и я насочил срещу него.

Огнян Христов е директор на Държавно ловно стопанство „Тракия“. Разказва, че след нападението видял бракониерите, но не успял да спре автомобила, с който те избягали. Христов не крие, че случаите на агресия в района са зачестили напоследък.

Ще яде ли бой и държавата

С решението на Конституционния съд на практика Станислав Тодоров губи всичките си правомощия. Той има най-много 18 дни на поста – решението на съда трябва да излезе в Държавен вестник в максимален срок от 15 дни и влиза в сила 3 дни след обнародването му.

„Хаосът е факт. Той има предистория. През последните седем месеца ние сме свидетели на една управленска и експертна немощ.

С лека ръка управляващите, които се самопровъзгласиха за борци с корупцията, сами си сложиха етикети, че те са честни и почтени, погазват законите и Конституцията на страната”.

Така депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова коментира създалата се ситуация. Тя припомни, че още през февруари ПГ на ГЕРБ-СДС са предупредили, че изборът тогава за нов председател на Енергийния регулатор е противоконституционен и ще доведе до хаос в един от най-важните сектори за страната ни.

По думите ѝ опозицията не спекулира с темата – решенията на КЕВР наистина били уязвими. „Всяко едно заинтересовано лице може да обжалва решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране”, твърди Петкова.