Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че още днес ще бъдат представени доказателства за това, че е имало незаконно използване на СРС-та. Той отговаря на въпроси от ГЕРБ-СДС, свързани с твърденията за незаконно подслушване на политици и граждани.

„Повече от два месеца темата с подслушванията на политически лидери, активисти и общественици циркулира в публичното пространство. Тази тема започна конспиративно с медийна бомба от човек, служил си и преди с това за предизборна употреба.“ – започна с тези думи Рашков.

„Стигна се до проверка на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, която не установи нищо подобно. Самосезира се и прокуратурата и прекрати производство поради липса на доказателства.

През това време течеше предизборната кампания. Имаше партии, които конструираха цялата си предизборна кампания върху вашите недоказани твърдения с една единствена цел – внушение срещу политически опонент.

Стигна се до прецедент – служебният министър председател да попадне във водовъртежа на съответния от вас „Бръмбаргейт””, заяви председателят на парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Доста критично и бих казал неоснователно беше това изказване. Аз разбирам от тази материя, занимавал съм се дълго време с това.

Ще ви дам в близките седмици достатъчно информация, с която ще се подкрепи обратната теза. Спомням си много добре критиките, които започнаха с формирането на служебния кабинет.

Още в началото на дейността на правителството казвахте „дайте доказателства, че са използвани неправомерно СРС-та. Ще получите доказателства още днес.", заяви той.

„Не знам как обществото ще оцени това, че наричате пушилка противозаконното ограничаване на основни конституционни права на българските граждани. Преди известно време прокуратурата започна да се самопроверява.

Тя излезе с решение, че няма извършени нарушения на процедурите със специални разузнавателни средства. Само преди два дни обаче излязоха данни за това, че има неправомерно подслушвани български граждани, част от които се занимават с политика.", каза още Рашков.

Той заяви, че днес няма да коментира миграционния натиск и кадровите назначения, защото темата е различна.

ЦИК ще връща депозити на партии и коалиции

Централната избирателна комисия взе решение за възстановяване на внесения депозит на партиите и коалициите, които са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво на проведените на 11-и юли предсрочни парламентарни избори. Това са общо девет формации.

За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят безлихвен депозит в размер на 2,500 лева по банкова сметка в Българската народна банка.

Освен на шестте формации, които влизат в състава на 46-ото НС, депозитът се възстановява също така на „Възраждане“, Гражданска платформа „Българско лято“ и на „Българските патриоти“ - ВМРО, „Воля“ и НФСБ.

Формациите получиха съответно 2,97, 1,8 и 3,1 на сто от действителните гласове на национално ниво.