Сигнал в социалните мрежи, придружен със снимки на линейка в София, предизвика буря от коментари. Хората го споделяха с предположението, че в линейката са натоварени зелки и се възмущаваха, че по време на здравна криза пациенти чакат, а линейка превозва зеленчуци за зимнина.

Каква е истината? От „Спешна помощ” реагираха, че това е спекулация и линейката, която е транспортна, е превозвала биологичен отпадък.

„Линейката не е превозвала зелки. Ако се погледне и сравни мащабът на снимката ще се види, че пакетите към вратата на линейката не са зеленчуци и съвсем ясно се вижда щампата, обозначаваща опасни биологични отпадъци.”, заяви пред медиите говорителят на "Спешна помощ" Катя Сунгарска.

По думите ѝ първоначално снимката е била възприета като обида от всички работещи в здравната помощ, които знаят, че няма как да се случи линейка да превозва зеленчуци.

„Това е линейка, която е бракувана по определени технически параметри. Тя се ползва само и единствено за извозване на опасни медицински отпадъци.

Това е транспортната линейка на „Спешна помощ” София. В конкретния случай тя превозва подобни отпадъци само за последните 24 часа и затова е толкова натоварена.

Линейката е много натоварена всеки ден. Сигнализацията ѝ е запазена, защото линейката е длъжна да сигнализира, че превозва опасни отпадъци и останалите водачи на пътя трябва да се пазят.”, посочи Сунгарска.

По думите ѝ в опасните медицински отпадъци попадат защитни облекла, спринцовки и ампули друг специфичен боклук.

„Линейката е заснета на път към екарисажа на „Александровска” болница”, заяви говорителят на „Спешна помощ”- София.

Състоянието на „Спешна помощ“ след мерките

Натискът върху „Спешна помощ” е отслабнал леко след въвеждането на ограничителните мерки.

„За сравнение – преди локдауна повиквания та са били около 600 за 12-асова смяна. За вторник – спешните медици са се отзовали на около 380-400 сигнала.”, посочи Сунгарска. По думите ѝ няма недостиг на автомобили с оглед на получаването във вторник на още 10 нови линейки.

„За съжаление няма как да компенсираме недостига на екипи, защото това е проблем, който съществува от години и няма нищо общо с пандемията. Колегите се разболяват.

А преди дни изпратихме и третия си колега, който изгуби битката с COVID-19. Медиците, преболедували вируса, веднага се връщат на работа, но не се знае до кога ще издържим.”, заяви тя.

Премиерът ще се ваксинира - официално

Премиерът Бойко Борисов обяви категорично, че е готов пръв да си постави ваксината срещу COVID-19, но все пак ще изчака реда си.

„Щом ми дойде редът, се ваксинирам. Станем ли готови за няколко дни с първата линия - доктори, възрастни хора, полицаи, артисти и всички останали - тогава.

Ваксинират ли се те, заставаме и ние с колегите - когато ни дойде редът, за да се спасим от приказки.”, категорично заяви Борисов.