Към момента няма данни за превишени стойности на замърсяване по българското Черноморие след разрушенията на язовирната на „Нова Каховка“. След изпускането на язовира в река Днепър се наблюдават високи стойности на замърсяване в Черно море по украинското крайбрежие.

Още на 8 юни министъра на околната среда и водите Юлиян Попов наложи засилен мониторинг на нивата на замърсяване и по българското крайбрежие. До момента не са установени превишени нива на вредни частици на територията на българското Черноморие.

Единственото установено замърсяване е в района на Одеса. Това наложи изчисляването на потенциалното разпространение на замърсеното петно към територията на страната ни. От Министерството на туризма съобщават, че всички български плажове и водите около тях са в безопасност от разпространението на замърсяването с вредни метали, което е установено около Одеса.

Има ли опасност за летния туристически сезон

Това се питат много от заетите в туризма и хотелиерите, които управляват места за настаняване по българското Черноморие. Екологичната катастрофа в Украйна съвпада със старта на летния туристически сезон, което може да доведе до опасни последици за Румъния и България.

Министърът на околната среда и водите коментира данните от направения мониторинг и изказа своето мнение, че към момента няма данни за тревога. Това се потвърди и от Басейнова дирекция „Черноморски регион“ – Варна, която също следи качеството на морската вода още от началото на войната.

Към този момент няма данни за замърсяване и около румънското Черноморско крайбрежие. Въпреки това румънските власти се опасяват от достигане на замърсяването до водите на известни черноморски курорти. Според експерти, които следят нивата на замърсяване всичко зависи от теченията и вятъра.

Все още няма точни данни за съдържанието на замърсяването, което се разпространява след взива на язовирната стена на ВЕЦ Нова Каховка. Очаква се да се направят повече изследвания на замърсяванията около Одеса, за да се разбере какъв е техният характер и колко са опасни за живота на морските обитатели и дори хората.

Въпреки че тази екологична катастрофа съвпада със стартирането на летния сезон в България, от бранша казват, че за мамената няма реални опасения това да попречи на туризма по Черноморието.

Как Украйна се справят с екологичната катастрофа

Районът на Одеса остава най-засегнат от разкъсването на язовирната стена на ВЕЦ Нова Каховка. Хуманитарната обстановка в цяла югоизточна Украйна остава много тежка. Хиляди души от двете страни на река Днепър остават без достъп до питейна вода. Наводненията причинени от изпуснатите води на язовира ще доведат до значително намаляване на зърнения износ, което ще има отзвук в цяла Европа.