Традиционно както всяка година на 8 ноември, Архангеловден, българската полиция отбелязва своя професионален празник. Традицията датира от 21 ноември 1924 година, когато за пръв път е имало чествания.

Празникът е възобновен в началото на 90-те години

Празникът и неговото отбелязване са прекъснати през 1943 година, но след направено предложение от страна на Националния полицейски синдикат през 1994 г. църковният празник Архангеловден – 8 ноември, е обявен за празник на Националната полиция.

Така честванията преминават по неформален начин до 1999 г., когато с решение на правителството църковният празник св. Архангел Михаил е обявен за Професионален празник на служителите от Национална служба "Полиция" на МВР.

Традиционно празникът включва полагане на цветя пред паметника в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици".

Следва и официалната церемония, която ще се проведе в двора на ГД „Национална полиция” от 11 часа, където ще присъства ръководството на МВР, директори на дирекции и структури в министерството.

По случай празника бяха връчени награди и отличия

Ден, преди самия празник, в навечерието на Деня на българската полиция – 8 ноември, служители на Главната дирекция „Национална полиция“ бяха наградени за постигнати успехи през годината.

На тържествената церемония бяха отличени служители на различни отдели и сектори. Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов с почетен знак на МВР – III степен бе награден инспектор Камен Николов от сектор „Зоополиция“.

Във връзка с работата му беше изказана благодарност за усилията и постоянството в утвърждаване на новосъздаденото звено.

Специални награди бяха връчени от името на министъра на служители от отдел „Криминална полиция“.

Със заповеди на ръководството на ГДНП бяха отличени и редица служители на Дирекция „Жандармерия“ , отделите „Икономическа“, „Криминална“ и „Пътна полиция“, както и отдел „Разследване“.

Главен комисар Христо Терзийски също участва в церемонията и използва случая, за да обобщи изминалата година като тежка и изпълнена с предизвикателства.

Той благодари на всички служители на МВР, които по думите му са се справили със задачите и предизвикателствата.