Днес 8 ноември празнуваме един от трите големи есенни празника, които почита православната църква – Архангеловден.

Днес имен ден празнуват хората, които носят имената - Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Архангел, Райчо, Райна и Рангел, Рая и още много други.

Най-силният архангел бил Михаил

Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Именно тях наричаме с имената архангели.

Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака. Според писанията той е най-силният от всички и представлява Божието слово и воля.

Свети Архангел Михаил е обявен за военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели.

Днешният празник е вторият по значимост в календара на есенните църковни празници, които са официално въведени от Българската православна църква.

Светецът символизира победата и тържествуването на доброто над злото, на светлината над мрака.

Архангелската закрила помага на вярващите да устоят на изкушенията, за да останат вярващи и добронамерени.

В църковната иконография светецът е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

Какви са традициите за празника

На много места в страната хората правят курбан. За празника се пекат обредни хлябове, които на външен вид приличат доста на тези, които се поднасят за помени и погребения.

На много места традицията повелява да се приготвят по два хляба, които често носят имената Рангелово блюдо и боговица.

За да се спазят всички препоръки изпечените хлябове трябва да разчупят от стопанина на дома под формата на кръст.

Важно е да се изрекат думите: "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!". Така ритуалът се счита за изпълнен в частта си с хляба.

След това стопанката на дома сипва отгоре вино от пръстена паница, след което го събира с шепи и го разпръсква в къщата за берекет и здраве.

По традиция жената също трябва да изрече специални думи, които в случая са: "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!".

В различните области на България се празнува по различен начин. На някои места хлябовете не се ядат, а на други домакинята трябва да подаде на всеки по едно парче.