7 българи продължават да са в неизвестност след инцидента с ферибот в Йонийско море. Това съобщи временно управляващият Генералното консулство на България в Солун Валентин Павлов.

Той каза, че последната информация, с която разполага от гръцките власти, се отнася до провежданите вчера спасителни акции.

Ситуацията с пострадалите българи там

„За вчерашния ден има спасени двама души от издирваните. Единият е литовски гражданин, който е настанен в болница. В късните часове на вчерашния ден е открит трупът на гръцки гражданин.”, посочи Павлов.

Павлов цитира информация на Министерството на корабоплаването на южната ни съседка, според която се издирват общо 10 човека, от които седем са български граждани.

„Имената на издирваните граждани с българска националност бяха изпратени още след започване на спасителната операция. Предприети са координирани действия, за да се установи връзка с близките и да се провери дали някой не се е обадил.”, уточни той.

На територията на Гърция остава един българин, който е настанен в болница.

„Той беше спасен, заедно с един турски шофьор. Казва се Алекси Пенев”, съобщи Павлов.

Целият списък с имената на българите е подаден в Ситуационния център на МВнР. Открита е и гореща телефонна линия, чрез която може да бъде получена информация. 

От ферибота продължава да излиза дим. Спасителните екипи са около него, а на място се очаква да пристигнат и пожарникари. В момента разследващите се опитват да установят как мъжът от Беларус е успял да напусне плавателния съд.

По думите на Валентин Павлов именно това дава надежда да има още оцелели. 

Намериха 11-годишно момиченце в монтанско

След близо месец търсене намериха починало 11-годишното момиче, което беше изчезнало в монтанско село Сумер. Тялото на детето е открито от друго дете в нива, близо до селото. Близките обаче имат сериозни подозрения, че момичето не е отишло там само.

Припомняме, че то е страдало от детска церебрална парализа и трудно се е придвижвало. 26 дни продължи издирването на детето, като се твърди, че дори нивата, на която е намерено тялото, е била щателно претърсена.

Майката на Любка смята, че детето й е било ограбено, пребито и захвърлено. По думите й 11-годишното момиче няма как да е отишло само до въпросната нива. Близките подозират човек от тяхното село.

Заключението на съдебния лекар след направената аутопсия е, че по тялото на детето не са открити следи от насилие.