Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи с нея. Така вътрешният министър Иван Демерджиев коментира изнесените вчера данни от прокуратурата. Според държавното обвинение главният прокурор е обект на атаки от олигарси, а прокурори и съдии са заплашвани.

Иван Демерджиев подчерта, че главният прокурор има средствата и е длъжен да се справи със заплахата както срещу себе си, така и срещу заплашвани съдии и магистрати, ако има такива.

Гешев: Няма да позволя магистрати да бъдат заплашвани от престъпни групи

Не съм участник в този филм или сериал. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ. Това не е наша разработка. Не мога да преценя дали това е абсолютно коректно.”, каза Демерджиев.

„Това, което има като информация при нас, не е достатъчно, за да кажа дали има такъв тип организация. Ако се говори, че има завладяна държава, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно.

Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата.

Ако има такива хора, които са се обединили, за да дискредитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да изобличат тези хора и да внесат обвинителния акт в съда.”, каза Демерджиев.

„Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи с нея. Той не може да бъде жертва.”, каза вътрешният министър.

Относно Красимир Каменов с прякор Къро, Демерджиев каза:

„Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно. Преди 2-3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент.”, каза Демерджиев.

Има ли връзка с „частната граница” и „Капитан Андреево“ въпросният човек

„Има данни тези дружества да са свързани, но не само с това лице, а и с други лица от криминалния контингент”.

„В крайна сметка трябва да съберем доказателства, ако смятаме, че тези хора вършат престъпления. Когато говорим за дейността там, не говорим за същинска престъпна дейност. Говорим за случай, в който държавата назад във времето е предоставила определени дейности на едно частно дружество, зад което стоят такива хора.”, продължи Демерджиев.

Според него „се драматизира излишно”.

„Представете си как аз като вътрешен министър идвам и ви казвам колко съм заплашен. Това няма да се случи. Ако имам данни, ще работя с тях.

Аз имам инструменти. Главният прокурор има още повече инструменти. Той е длъжен, ако има такива данни, да защити себе си и магистрати, които са застрашени.

Проблемът е, че на МВР се дава задача да охраняват хора, които се смятат за застрашени. Тази бройка набъбна твърде много. Не винаги прецизно се определят тези хора.

А нашите ресурси са ограничени. Понякога охраняваме денонощно хора от контингент, за който ставаше въпрос преди малко”, каза още Демерджиев.