На 21 март покрай Земята се очаква да премине най-големият астероид, който ще се доближи до планетата за тази календарна година, съобщи преди дни НАСА. Той ще се движи със скорост от около 124 000 километра в час и на разстояние, равняващо се на пет пъти това между Земята и Луната.

Детайлно описание на астероида

Астероидът 2001 FO32 е с размери около половин километър и ще премине около 18:03 ч. българско време, уточни Пенчо Маркишки от катедра "Астрономия" във Физическия факултет на Софийски университет "Св.Климент Охридски" и физик от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН.

Скоростта му спрямо Земята е 34.4 км в секунда, като обикновено повечето близко преминаващи астероиди са с относителни скорости 7 - 13 км/секунда.

"Космическа скала с размери половин километър, от разстояние 2 млн. км, няма как да се види с невъоръжено око", уточнява Маркишки.

Той пояснява, че обикновено тези обекти се наблюдават от фотографи, като с добър любителски телескоп биха могли да бъде заснети във вид на преместваща се малка точица на фона на звездите.

"Но това общо взето не е атрактивна снимка - като например монтажите от холивудските филми.", казва Маркишки.

Много по-близо до Земята в 06:47 ч. българско време на 16 март премина друг астероид - 2021 EQ3 с размери между 16 и 36 метра, посочва физикът и уточнява, че близките преминавания на астероиди не са голяма рядкост.

През 2021 г. ще има общо четири затъмнения - две лунни и две слънчеви, но нито едно от тях няма да може да се наблюдава от България. Пълното лунно затъмнение на 26 май ще е видимо от Тихоокеанския регион, оттам ще може да се наблюдава и частичното лунно затъмнение на 19 ноември 2021 г.

Други подобни случаи

На 10 юни от Северна Канада - о. Елсмиър, от Гренландия и Източна Русия пък ще може да се види пръстеновидно слънчево затъмнение. Българите в антарктическата база на СУ на остров Ливингстън обаче ще имат шанс да наблюдават на 4 декември пълно слънчево затъмнение, което ще е видимо само от Антарктика.

"То ще се наблюдава като частично слънчево затъмнение с 95% покритие на слънчевия диск от Луната, от българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън.", уточнява Маркишки.

От по-забележителните явления от България тази година ще можем "удобно да наблюдаваме" максимума на метеорния поток Персеиди в нощта на 12 срещу 13 август 2021 (около полунощ) - с активност около 100 метеора за час.

Добри ще са условията за наблюдение и на максимума на втория най-активен метеорен поток в годината - Геминиди, на 14 декември преди разсъмване, чиято активност е от същия порядък", казва по темата физикът.