Познатата по цял свят американска балерина Джой Уомак взе участие в спектакъл на Софийската опера и балет в неделя. Тя беше в главната роля в балета на Минкус „Дон Кихот“.

Неин партньор в ролята на Базил беше българинът Никола Хаджитанев, а останалите главни роли бяха изиграни от Венера Христова, Катерина Петрова и Цецо Иванов. Диригент на спектакъла беше Борис Спасов.

Световноизвестната Джой Уомак е едва втората балерина, родом от САЩ, след Анастасия Стивънс, която е приета в трупата на Болшой театър, където работи вече в продължение на една година.

В периода между 2014 и 2017 година Уомак е солистка на Кремълския балет. През изминалата година тя стана солист на южнокорейския „Юнивърсъл балет“.

Джой Уомак е родом от Бевърли Хилс, САЩ, макар и да е от руски произход. Тя завършва балетната академия „Киров“ във Вашингтон, както и Московското държавно хореографско училище.

По време на първата си година в Академията, Уомак е част от група ученици, избрани да участват пред публика в Болшой театър в специална гала вечер, заедно със звезди от самия балет на Болшой театър.

Тя взима участие в представлението, макар и в този момент да има нужда от операция заради контузия на костите. Впоследствие Уомак се подлага на операцията, след като енориаш от англоезичната ѝ църква в Москва предлага да плати разноските.

През 2016 година балерината печели сребърен медал на Варненския балетен конкурс.