От сайта на земеделското министерство става ясно, че се предвижда настоящите търговски ограничения във връзка с АЧС да се актуализират.

С това трябва да се отговори на напрежението, което нараства сред потребителите, основно в посока на цената на свинското месо в търговската мрежа.

Известно е, че първоизточникът на заразата идва от дивата свиня и това налага в спешен порядък да се предприемат съответните мерки и изменения, за да може да се реагира адекватно на създалата се ситуация.

С тези думи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се изказа по време на срещата на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Хърватия, Румъния, Словения и Финландия в Прага.

Предстои изготвянето на нови правила за целия съюз

Според министър Танева се налага да се изготвят общовалидни задължителни правила по отношение на депопулацията на дивите прасета.

Успешното разработване на ваксина срещу АЧС ще спомогне за решаване на проблема, но на този етап това все още не се е случило.

Танева съобщи, че страната ни спешно е осигурила всички нужни средства за обезщетение на засегнатите от заразата. Ако не се вземат предвид последните огнища на АЧС, България трябва да плати около 23 милиона евро.

Тук влизат не само сумите за обезщетения, но и всички плащания, които се извършват във връзка с превенцията и ограничаването на вируса.

Общуването с ловците не винаги е ефективно

Десислава Танева посочи, че различни законови практики в различните страни от Европейския съюз, водят до затруднена комуникация с ловните дружинки.

Тя използва случая да благодари на всички ангажирани служби в ЕК и Главна дирекция „Агри“ за водената добра комуникация във връзка с подкрепа на мерките за биосигурност и възможността за откриване на нова мярка от Програмата за развитие на селските райони.

Земеделският министър добави, че в момента се готвят законови промени в българското законодателство за постигането на по-високо нива на биосигурност.

За целта ще се използва експертния потенциал на европейските ни партньори и опита им в тази област.

В заключителните си думи министър Танева обобщи, че на база опита на всички засегнати страни се предполага, че възникване на огнища с АЧС е в същите райони, в които е имало регистрирани случаи и през предходната година.