Година след бала - близо 70 ученици от Добрич продължават да чакат парите си за провалена екскурзия. Абитуриентите трябвало да празнуват край бреговете на Турция, но заради затворените граници пътуването им се провалило.

Ще бъдат ли обезщетени и да очакваме ли бум на жалбите в туризма заради неосъществени екскурзии заради коронавируса?

Какви са действията на туроператорите

До този момент туроператорите имаха три опции за компенсиране, ако почивката на туристите се е провалила – да им предоставят ваучер за бъдещо пътуване, да предложат друга дестинация или да им върнат парите в брой.

Повече от година след затварянето на границите започват да изтичат отсрочките за тези, които предпочетоха да получат парите си обратно за неосъществени пътувания. Затова и очакванията са за бум на жалбите в туризма в следващите месеци и масови спорове между туроператори и потребители.

Преди година група ученици от Добрич планират екскурзия в Турция, за да отпразнуват абитуриентския си бал край бреговете на Мармарис. За почивката абитуриентите предплатили по 200 лв. на местна туристическа агенция. Локадунът при съседите обаче прави пътуването невъзможно.

„Събрахме пари, децата трябваше да ходят на екскурзия до Мармарис. Те са около 60 - един автобус трябваше да се напълни. Хората имат да взимат пари, но им е неудобно да си ги търсят.”, разказва един от родителите.

Така, година след неосъществената екскурзия, останалата част от предплатените суми за пътуването остават невърнати, въпреки многократните молби от абитуриентите и техните родители.

Второкласник със специални нужди страда в Бургас

Семейство на второкласник със специални образователни потребности от бургаското училище „Свети Климент Охридски” се оплаква от липса на внимание от страна на класния ръководител спрямо детето им.

Бащата на момчето потърси NOVA, за да разкаже, че детето - по думите му, не получавало помощ за усвояване на знания и умения, а преди дни синът им бил нагрубен от класната.

Дете падна в необезопасена шахта

9-годишно дете пострада сериозно, след като падна в шахта на улица в Несебър. По думите на близките на детето - в този момент шахтата не е била обезопасена.

Инцидентът е станал на 22 май, докато децата играели на улицата, която е в ремонт заради подмяна на водопроводната мрежа в района. Вечерта на 22 май дъщерята на Марияна попада във водопроводна шахта, докато играела с братовчедка си на улицата.

Жената разбира за инцидента от виковете на племеницата си. На място се притекли и съседи, които помогнали на детето.

"Тя седеше до дупката. Цялата трепереше. Единият й крак беше одраскан.", разказва майката на пострадалото дете Мариана Костадинова.