Три са автобусите, пренасяли недекларирани суми на обща стойност близо 2 млн. евро. Те бяха задържани на ГКПП „Капитан Андреево” на 27 май. Автобусите са пътували по редовна линия Румъния – България – Турция. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата в Хасково.

„В първия автобус са открити пари на стойност 162 хил. евро. Те са били разпределени в 9 пакета, скрити в тайник.

Същата вечер във втори автобус са намерени други 120 хил. евро, укрити във фабричната кухина на автобуса. Третият случай е от 00 ч на 28 май, където е открита недекларирана сума от 1 610 870 евро.”, поясни Мария Кирилова, зам.-прокурор на Районна прокуратура Хасково.

Трите случая нямат връзка помежду си, но и на тримата извършители са повдигнати обвинения. Те са задържани за 72 часа, поясни Кирилова.

Кой носи вина за извършването на нелегалния пренос

В два от случаите извършителите са шофьори, а в третия е бил стюард, служител на компанията-превозвач. Някои от пътниците в автобусите са били разпитани. Никой не е знаел за укритите пари. 

Това е най-голямото количество валута, задържана на "Капитан Андреево". Това заяви Стефан Марашев , зам.-директор на ТД Митница Бургас.

От януари 2022г. има общо 14 случая на открита контрабандна валута на обща стойност над 9 млн. лева, 8 от тези случаи са установени през месец май. Наказанието за подобен тип престъпления е лишаване от свобода в срок до 5 години или глоба до 20% от стойността на задържаните недекларирани пари. 

Враца – сцена на убийства

Двама души са задържани и обвинени за смъртта на 60-годишен мъж, съобщават от прокуратурата във Враца.

На 26 май в полицията е постъпил сигнал за открито безжизнено тяло на мъж в къща в село Костелево, община Враца. При първоначалния оглед не са открити следи от насилие. Заключението на аутопсия обаче сочи, че смъртта е настъпила след побой.

Двама души са задържани. Става въпрос за мъже от София на 30 и 58 години.

Според държавното обвинение е налице обосновано предположение за съпричастността на обвиняемите към престъплението, както и опасността от укриването им с цел възпрепятстване и осуетяване на разследването. Понастоящем те са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

Жертвата също е от София. Имотът, в който е бил намерен, е наследствената му къща. Разследването продължава под ръководството на Окръжната прокуратура във Враца.