Дори и да не сте толкова добър в разговорите, все още можете да станете добър събеседник. Не всички харесват празните приказки и мразят, когато някой разговаря с тях за времето, или пък когато мълчи тягостно през цялото време.

Макар че може и да не харесваме дългите разговори, понякога се оказваме в ситуации, от които няма измъкване и се налага да водим дълъг, при това приятен разгвор с друг човек.

Ако сте стеснителни, ако не обичате приказките, ако се чудите как да напълните думи цял астрономически час,  може да изпробвате няколко начина да станете добър събеседник. Ето и седемте основни правила, които трябва да спазвате, ако искате да бъдете такъв.

1. Помнете името на събеседника си

Това е едно от най-трудните неща. Наистина мога да си представя лицето на някого, но е ми е толкова трудно да си спомня името му. Звучи ли ви познато? Ако и вие сте като мен, определено трябва да опитате този трик.

Когато някой ви каже името си, го, не забравяйте да го повторите след това. Когато му говорите, кажете името му няколко пъти - това показва отношение и внимание към личността на другия човек.

2. Станете страхотен слушател

Когато сте добър слушател, сте и добър събеседник. Много хора обичат да говорят за себе си, затова считайте за важно да ги слушате. Така ще ги накарате да се чувстват значими.

Ако сте чули нещо интересно, за което можете да научите повече, задайте им един-два въпроса – това ще помогне да се изгради разговор.

3. Задавайте въпроси

Ако не искате разговорът ви да звучи като разпит или интервю, задавайте отворени въпроси, за да поддържате разговора. Например, говорите с някого и той ви споменава, че има съпруг/съпруга. Това е чудесна случай да го попитате как са се срещнали, къде са се запознали.

4. Използвайте езика на тялото

Ако се озовете насред разговор и не можете да намерите правилните думи, не се тревожете – използвайте езика на тялото. Може да е трудно, но опитайте да установите визуален контакт с някого, който ви говори.

Визуалният контакт е знак, че човекът срещу вас е учтив и заинтересован от това, което се говори. Също не забравяйте да се усмихвате, когато е подходящо. Една лъчезарна усмивка може дори да удължи разговора.

5. Проявявайте внимание

Когато говорите с някого, се убедете, че забелязвате с какво е облечен, дали има акцент или нещо, с което се отличава. Първоначално, може да изглежда странно, но това е добър начин да се продължи разговора. Акцентът върху приятните различия на събеседника ви, ще го накара да се чувства специален.

6. Бъдете искрени

Ако някой ви попита как сте, не се страхувайте да му кажете истината. Това може да доведе до искрен разговор. Ако човекът е искрен, можете да споделите нещо за себе си. Да бъдете прями е добър начин да станете по-добър събеседник. Но се уверете, че сте помислили, преди да говорите.

7. Свържете фактите

Когато знаете повече за вашия събеседник, трябва да намерите добър начин да свържете фактите. Например, ако говорите за училище, попитайте го за плановете му за лятото. Ако разберете, че имате нещо общо помежду си, започнете да говорите за него.