6 227 901 е броят на гражданите, които имат право да гласуват на местните избори, които ще се проведат тази есен в страната.

Данните са оповестени от говорителя на Централната избирателна комисия Александър Андреев, цитиран от агенция БГНЕС по време на редовния брифинг на комисията.

Според данните на избирателната комисия в 1968 кметства ще се проведат избори за местна администрация. За сравнение е даден пример с изборите през 2014 година, когато кметствата са били 3188.

Регистрираните кандидати за общински съветници са 29 515, за кметове на общини 1254. За кметове на кметства ще се борят 5059 души, а за районни кметове на изборите ще се явят 460 души.

По думите на Андреев тези цифри все още не са окончателни, тъй като на много места има подадени жалби, по които трябва да се направят проверки и едва след това да се пристъпи към регистриране на кандидатите.

Най-много кандидати в София и Пловдив

Андреев съобщи, че за градовете София и Пловдив има най-много регистрирани кандидати, които ще се явят на изборите.

В София в борбата за кметското място ще се включат 19 кандидати, а в Пловдив 14. За цели 397 кметства е регистриран само един кандидат, допълни говорителят на изборната комисия.

Подадени са 32 жалби

До този момент в ЦИК са подадени 5 сигнала и 32 жалби. 22 от жалбите са свързани с регистрацията на партии, коалиции, местни коалиции, инициативни комитети и техни кандидати.

От началото на месеца има 14 жалби срещу решенията на ЦИК. Две от жалбите все още се намират в административния съд на София.

Медиите трябва да предоставят тарифите си

Андреев каза още, че до утре електронните медии трябва да предоставят на ЦИК и Сметната палата своите тарифи и условия, свързани с отразяването на предизборната кампания. До края на месеца трябва да бъдат назначени секционните избирателни комисии.

Относно отказаната регистрация на бившия кмет на район „Младост“ – Десислава Иванчева, Александър Андреев заяви, че до този момент от нейна страна не е постъпила жалба.

Ако това се случи жалбата й ще бъде разгледана от ЦИК, за да излезе със становище по въпроса.