Домашните цветя и растения могат да променят облика на всеки дом. Само с няколко малки саксии може да разнообразите всяко помещение по начин, за който не сте подозирали, че е възможен.

Наред с естетиката, ако изберете мъдро и правилните растения може да постигнете много повече. Доказано е, че определени видове могат да се справят с различни замърсители, които ни съпътстват в ежедневието ни.

И всичко това може да се случи по максимално естествен начин и без покупката на скъпи уреди.

Ще ви разкажем за най-популярните видове цветя и растения, които ще пречистят въздуха в дома ви и докато това се случва ще са красивия детайл, който ще ви носи радост всеки ден.

1. Алое Вера

Освен, че доставя нужния кислород на всяко помещение и се справя с не малко химични замърсители, това растение е предпочитано и заради свойството си да помага на кожата при изгаряния и дразнения.

Не изисква специални грижи и на практика няма как да не се справите с отглеждането му.

2. Сансевиерия

Няма как да се бъде включено тук, поради една много важна особеност. Това растение освобождава повече кислород през нощта и това го прави много подходящо за поставяне в спалнята.

Така всяка сутрин ще се събуждате не само отпочинали, но и бодри, заради пречистения въздух, който сте дишали, докато сте спали.

Отново можем да каже, че и Сансевиерията е лесна да отглеждане и не изисква особени грижи. Дори и да забравите да я полеете, тя издържа и няма да загине лесно.

3. Бамбукова палма

Това растение е най-доброто, което може да си подарите, особено ако сте новодомци. Тази палма пречиства, както никоя друга въздуха от формалдехид и ако в дома ви има нови мебели, отделянето му е неизбежно.

Така, че ако се радвате на новите си мебели и миризмата им, това не е мирис на ново, а най-често на споменатия химикал. Не се колебайте и поставете бамбукова палма, за да може да се отървете по-скоро от замърсяването.

За да имате здраво и добре растящо дръвче е нужно само да му осигурите достатъчно слънчева светлина и редовно поливане.

4. Драцена

Отново вид палма, чиято естествена среда са екваториалните гори. Тя е все по-желано растение за домашно отглеждане, заради това колко добре пречиства въздуха от бензол, трихлоретилен и ксилен.

Те се срещат не само в изделията на мебелната индустрия, но и са често употребявани в текстилните стоки.

Драцената е непретенциозно растение и няма да ви затрудни по никакъв начин. Умерена слънчева светлина и поливане са единственото нужно, за да й се радвате в продължение на дълги години.

5. Хлорофитум

Това целогодишно зелено растение ще ви отърве от всички вредно влияния на битовата химия. Без да си давате сметка с всяко почистване на дома си, вие използвате не малко препарати, които остават във въздуха. Това е причина за не малко кожни и дихателни раздразнения, които може да избегнете с това цвете.