Митнически служители задържаха 46,848 кг хероин в товарен автомобил в района на ГКПП "Дунав мост-Русе". Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Митническите инспектори спират за проверка на 25 юли, около 19:00 ч., напускащ страната товарен автомобил. Водачът - белгийски гражданин от турски произход, пътува от България за Белгия и превозва 23 619 кг тръби с изпращач българска фирма.

Товарната композиция е насочена за проверка с мобилна рентгенова система, която установява необичайна плътност в предната част на фабрична кухина в пода на ремаркето.

В присъствието на водача и с негово съгласие е направен малък отвор от долната страна на дъното на кухината, през който митнически служители установяват алуминиево фолио, обвито с найлон. При последвало разтоварване на стоката, след повдигане на първите три капака митническите служители откриват шест найлонови чанти с пресовани пакети.

Какви пари са отнети на престъпния свят

В тях е открито светло бежово прахообразно вещество, което е реагирало при полевия наркотест на хероин. Установено е, че общото количество наркотик в пакетите е 46,848 кг.

По цени за съдопроизводство, заловеното количество се оценява на 4,216,320 лв. /при чистота от 46 до 60 процента/. Образувано е досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура-Русе.

Какво е била финансовото състояние на страната ни преди около два месеца

„Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. На базата на икономиката и състоянието на бизнеса зависи събираемостта на данъците и с това какви пари разполага държавата и какви средства може да задели за различни социални програми и други дейности”.

Това заяви по време на изслушването си в пленарна зала служебният премиер Стефан Янев.

По думите му министър Асен Василев е направил преглед на финансите на държавата с оглед приходи и разходи - и необходимостта на актуализация на държавния бюджет.

„Картината, която е заварил, е била меко казано притеснителна. Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления, премахнат е последващият контрол над фирмите в страната. Това е позволило да се натрупат огромни дефицити в системата - било чрез измами, било чрез избягвания на плащания”, посочи министър-председателят.

Държавният бюджет за 2021 година е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината. Поради това и че преходното правителство не е направило актуализация на бюджета – възможностите за допълнителни разходи бяха почти изчерпани, категоричен беше Янев от парламентарната трибуна.