"През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. долара на "Лесно.ком", която продава самолетни билети. Тогава изпълнителен директор е Асен Василев.

През 2009 г. инвеститорът отказва да налива пари и възниква конфликт. Тогава Асен Василев дава личен заем, а след това изисква да му бъде върнат, с това фалира фирмата.

След това основава нова фирма със същата дейност, която участва в редица дела. Новият продукт на фирмата е направен въз основа на код от откраднат компютър от Асен Василев. Той признава откраднатата интелектуална собственост, а това е признато и от Лондонски съд".

Това заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Днес от "Има такъв народ" се срещнаха с "Демократична България", които заявиха, че няма да имат претенции по отношение на личностите, които ще участват в изпълнителната власт.

"Вчера Христо Иванов посочи конкретни личности - Василев, Петков и Денков, заради тяхната експертиза и морална чистота.", каза още Йорданов.

Според него Иванов се опитва да реди кабинет, но за ИТН това е неприемливо.

Опозицията с мнение за актуалната ситуация

„Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри „Далеч ДПС”.

ДПС не е участник в преговорния процес. Получихме една куртоазна покана, срещата продължи 30-40 минути”. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

По думите му, партията е била поканена на една единствена среща, на която от „Има такъв народ” са заявили, че разговорите с ДПС се водят в духа на парламентаризма.

„На нас ни беше казано, че не искат подкрепа от ДПС, макар да ни запознаха с приоритетите си. Ние казахме – щом не искате подкрепа – няма да я получите. Казахме, че целта ни е възстановяване на парламентаризма и държавността.

Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има, обаче и персоналния състав.”, заяви Цонев.

Янев на разпит в парламента

Депутатите викат на изслушване в парламента служебния премиер Стефан Янев и министри от кабинета. Янев ще даде повече данни около завареното финансовото и икономическо състояние на държавата.

След него вицепремиерът Атанас Пеканов ще отговаря на въпроси за Плана за възстановяване и устойчивост и промените, направени от служебния кабинет.

Предвидено е и изслушване на министъра на икономиката Кирил Петков относно състоянието на Българска банка за развитие. Очаква се да стане ясно и дали преговорите за съставяне на ново правителство ще продължат и днес.