Да бъдете „удобната” приятелка може да е удобно единствено и само за вашия приятел. Дори и да ви доставя наслада в началото на връзката ви целият ви свят да е посветен на него, скоро ще ви дойде в повече.

Независимо колко обичате някого, не може само вие да сте този, който „върши работата”. И двамата трябва да положат усилия, за да изградят здрава и щастлива връзка. Ето няколко знака, че може би човекът до вас ви манипулира и вие сте просто „удобният” партньор във връзката.

1. Да му вършите домашната работа

Не е ваша работа да перете, гладите, чистите или готвите на приятеля си. Нищо от това не е ваша отговорност. Дори и да живеете заедно, не вие трябва да се нагърбвате с тези задължения. Нека той сам се оправя.

Ако сте от типа жена, която мисли, че като чистите, това ще ви направи по-добрата, то това може да ви постави в подчинена позиция. Ако приятелят ви вдигне скандал или направи сериозен проблем от факта, че вече не вършите неща, които той сам трябва да свърши, то най-вероятно значи, че сте била използвана. Разбира се, няма нищо лошо да помогнете, но само от време на време.

2. Живеете според неговото разписание

Всички обичаме другите да се съобразяват с нас, но не така е устроен животът. Ако живеете спрямо НЕГОВОТО разписание, то това неминуемо му е удобно.

Така си правите огромна „мечешка услуга”. Когато двама души са заедно, не трябва единият да го е грижа повече от другия. Ако трябва да се съобразявате с неговото разписание и начин на живот, за да го задържите до себе си, то вие сте просто „удобната” приятелка.

3. Заплашва ви с раздяла, ако не стане така, както иска

Това е начин да ви манипулира, за да получи каквото иска. Вие най-вероятно не искате да се разделяте и затова отстъпвате. Той знае това и затова използва ситуацията, за да ви заплашва.

Това не е действие на любящ човек. Разбира се, понякога е добре човек да преглътне гордостта си и да се съгласи, но не оставяйте приятелят ви да ви манипулира, независимо колко много го обичате.

4. Завръща се към вас винаги щом някоя друга връзка приключи

Ако сте неговата приятелка само тогава, когато другите му връзки приключат, то това значи, че ви манипулират. Вие сте тази, която той търси за утеха. Щом си намери нова приятелка, отново ще ви остави на заден план.

Може и да приемате като комплимент фактът, че винаги се връща при вас, но той го прави единствено и само защото знае, че може. Знае, че вие ще бъдете там, готова да му помогнете да преживее поредната си бивша и да повдигнете малко егото му.

Той не се връща, защото е влюбен във вас или защото ви обича. Ако беше така, щеше да бъде с вас.

Да бъдете „удобният” човек за някого не означава любов. Не можете да накарате някой да ви обича, когато правите всичко за него. В една връзка трябва да има равенство, а не единият да е просто „удобен” за другия. Ако разбирате, че сте в подобна ситуация, то връзката ви няма бъдеще и понякога е просто по-добре тя да приключи.