Министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълняващият длъжността кмет на Столична община Ирина Савина и изпълнителните директори на „Столичен електротранспорт“ ЕАД - Евгений Ганчев и на „Столичен автотранспорт“ ЕАД - Слав Монов, подписаха три договора за доставка на екологични транспортни средства за София с цел подобряване качеството на атмосферния въздух в столицата.

Инвестициите са в размер на 261,4 млн. лв., като Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 218 млн. лв.

Очаква се значително намаляване на фините прахови частици

Така в рамките на трите проекта Столична община ще се сдобие с нови общо 137 електрически превозни средства, които ще станат част от обществения транспорт на града.

Благодарение на новите екологични превозни средства, които се задвижват на ток, се очаква делът на фини прахови частици да намалее с 4,81 тона годишно.

Нови трамваи по 3 от най-натоварените линии

Благодарение на първия проект ще бъдат доставени нови 25 нископодови съчленени трамваи, които ще се експлоатират от „Столичен Електротранспорт” ЕАД по съществуващи трамвайни линии с номера 4, 5 и 18.

Вторият договор е със „Столичен Електротранспорт” ЕАД и като резултат от него столичани ще могат да се возят на 30 нови нископодови съчленени тролейбуси, които ще заменят старите амортизирани превозни средства.

С оглед нормалната и правилна работа на новите превозни средства е предвидена реконструкция и модернизация на 3 токоизправителни станции, които са основно звено от системата за електрозахранване на столичния електрически транспорт.

По проекта ще бъдат доставени също 30 нови електробуси. Те ще използват възможно най-съвременните бързозарядни технологии, базирани на ултракондензатори.

За зареждането им ще бъдат изградени 10 зарядни станции, разположени на началните и крайните спирки и в обслужващите депа.

Третият проект е с насочен към доставката на още 52 нови електрически автобуси и специализирано оборудване за тях.

Проектът ще се изпълнява на територията на Столична община, като закупените електробуси ще се експлоатират от „Столичен автотранспорт" ЕАД по съществуващи автобусни линии и по новооткрити линии с довеждаща функция към системата на метрото и трамвайната мрежа.