1 200 розови балона в памет на жените, които всяка година губят битката с рака на гърдата, бяха пуснати пред НДК, за да се отбележи и напомни на хората за проблема.

Събитието е част от информационната и профилактична кампания за борба с това заболяване, което е сред може би най-социално значимите за обществото.

Целта на събитието, което започна на 1 октомври, е хората да се информират и посланието да стигне до всички жени.

Важно е те да разберат, че заболяването е лечимо и най-добри шансове за пълно излекуване имат тогава, когато диагнозата е поставена възможно най-рано.

За седма поредна година инициативата за превенция и информираност на общинската Първа АГ болница „Света София“ се осъществява с подкрепата на Столична община, Български форум на бизнес лидерите и НДК.

Профилактични прегледи в 10 болници

През този месец специалисти от 10 различни болници от София, Пловдив, Варна и Стара Загора ще извършват безплатни прегледи за рак на гърдата.

Пълна информация за предлаганите прегледи и профилактика, както и начините за записване на час е публикувана на сайтовете на болничните заведения.

Ранното поставяне на диагноза в особено важно

Директорът на Първа САГБАЛ „Св. София“ д-р Гергана Коларова призова всички жени редовно да си правят профилактични прегледи.

По нейните думи ракът на гърдата е лечим, но трябва да бъде открит в ранен стадий, за да може лечението да е успешно.

Столичния кмет Йорданка Фандъкова също участва активно в събитията, част от кампанията.

Тя припомни, че по нейна инициатива от 2015 г. насам Столична община има скрининг програма, в рамките на която до момента са прегледани над 19 000 жени от София.

Друг участник в инициативата е Нана Гладуиш от Фондация „Една от осем“. Тя заяви, че е наложително изработването на прилагането на национална скринингова кампания, така че повече българки да имат шанс да се излекуват, ако открият навреме заболяването.