Започна второто издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“, става ясно от съобщение от страна на организаторите, публикувано на сайта на община Варна.

Наградата е учредена под патронажа на кмета на Община Варна, а поводът е 110 години от рождението на големия български писател, които се навършиха през 2019 година.

Целта на учредената награда и събитието е да се отличат романите с висока художествена стойност.

Участниците могат да бъдат от всички държави, на територията на Европа, чиито произведения са преведени на български език през изминалата година.

Заявките за участие се приемат до 15 януари 2020 година, а литературните произведения могат да се изпращат на следния адрес ddimov.nagrada@gmail.com.

Правилата на конкурса остават непроменени

Регламентът, който е установен при учредяването на наградата, остава непроменен и тази година.

Право да номинират имат единствено издателствата, като всеки издател може да кандидатства с до 2 родни и до 2 чуждестранни европейски романа от съвременни живи писатели, издадени на български език през календарната 2019 г.

След като приключи приемането на всички предложения експертно жури ще определи петима финалисти, чиито имена ще бъдат оповестени публично през месец март 2020 година.

Всеки от финалистите ще получи покана за лично участие във втората церемония по връчване на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“, когато ще стане ясно и името на победителя.

Голяма парична награда за победителя

Победителят, който бъде отличен, ще получи парична награда в размер на 10 000 лева, грамота и специално изработена статуетка.

Носител на първата Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е французинът Жером Ферари с романа „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“), за който авторът печели и „Гонкур“ през 2012 г.

Другите четирима финалисти, които се състезаваха с Ферари през 2019 г., бяха руснакът Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Сиела“), българинът Добромир Байчев с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), литовецът Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“) и британката Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“).

В първото издание на конкурса участваха общо 39 романа, от които 28 български и 11 преводни.