Според „Форбс“ 400-те най-богати американци имат повече пари от 150-те милиона най-бедни, взети заедно. А как стои въпросът със средната класа? Това е нито да си беден, нито богат…все още.

Според данните от последното десетилетие средната класа се свива с всяка година. Ако искате да сте на страната на богатите, ето няколко неща, които да имате предвид.

1. Средната класа живее удобно, богатите искат неудобството

„В инвестирането, това, което е удобно, рядко е печелившо“. Робърт Арнот. Удобно е да работите „сигурна“ работа. Удобно е работите за някой друг.

Хората от средната класа смятат, че да се чувстваш удобно значи да си щастлив, докато богатите хора осъзнават, че необичайните неща се случват тогава, когато си поставен в неудобни ситуации и положения.

2. Средната класа живее с повече пари, богатите – с по-малко

Няма да видите средностатистическия милионер в кола за 100 000 долара или с къща за няколко милиона. Те инвестират парите си в изчисляване на доходите и печалбите си, а не в удобства и глезотии. Ако печелите 100 000 на година и харчите 100 000 на година, значи просто ще фалирате.

3. Средната класа изкачва корпоративната стълба, богатите я притежават

Хората от средната класа работят за някого другиго. Те имат работа. Кариера. Богатите притежават бизнес. Те притежават тази корпоративна стълба, по която хората от средната класа вървят.

4. Средната класа се сприятелява с всички, богатите избират внимателно

Богатите хора разбират, че ако са обградени от успели хора, техният бизнес също ще върви. Сходен ефект ще получите и ако сте обградени от неудачници – бизнесът ви ще пропадне.

Ако искате да печелите повече, излизайте с хора, които печелят повече. Просто трябва да настроите мисленето си с това на хората, които успяват. Ако искате да сте богат, трябва да мислите като богатите.

5. Средната класа работи за пари, богатите работят за знания

Хората от средната класа лесно сменят работата си, когато излезе възможност с по-висока заплата. Богатите осъзнават, че работата не е само за пари, особено в младите години.

Важното е да развиеш уменията и да придобиеш знанията, които са ти необходими, за да станеш богат. Ако искате да сте богати, трябва да работите, за да придобиете уменията как да станете богати.

6. Средната класа има предмети, богатите имат пари

„Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не желаят, с цел да впечатлят хора, които не харесват.“ Уил Роджърс

Ето ни отново на скъпите коли и големите имения. Това са неща, за които много хора от средната класа харчат парите си. Богатите хора осъзнават, че за да станеш богат, трябва да искаш парите повече, отколкото да искаш предмети. Ако продължавате да купувате различни предмети, парите ви ще си отиват с тях.

7. Средната класа се фокусира в пестенето, богатите върху печалбата

Спестяването е важно. Инвестирането може да е по-важно, но печеленето е основата и на двете. Всеки разбира, че трябва да спестява и инвестира, но за да постигнете високи цели, трябва да печелите повече. Богатите хора разбират това и работят в тази насока.

8. Средната класа подхожда емоционално към парите, богатите – логично

Има над 100 разлики в мисленето на богатите хора и тези от средната класа по отношение на това как те виждат парите.

Най-важната разлика е тази, че хората от средната класа виждат парите през очите на емоцията, а богатите – на логиката.

Инвестирането има много повече общо с нея, отколкото с емоциите.

9. Средната класа се подценява, богатите си поставят огромни цели

Хората от средната класа си поставят цели. Понякога. Тези цели са постижими и сигурни. Богатите си поставят привидно непостижими цели, но те знаят, че това не е така. Накрая всичко се връща.

10. Средната класа вярва в здравия труд, богатите – в ливъриджа

Здравата работа е нужна, за всички. Ако искате да достигнете върха, трябва да се залавяте за работа. Но с работа не се забогатява. Затова богатите впрягат готовите ресурси, до които имат достъп, за да осигурят растеж и развитие на идеите си.