Русия даде 24 часа на Google да изтрие забраненото съдържание от своята интернет търсачка. В противен случай американската компания ще бъде глобена, а скоростта на трафика до нейните сайтове в страната ще бъде забавена, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че Русия вече забави наказателно трафика до Twitter. Това стана, след като американската компания, собственик на социалната медия, не изтри забранено съдържание. Исканията на руските власти се вписват в тяхната кампания за поставяне на западните технологични гиганти под контрол и за укрепване на, по думите им, интернет суверенитета на страната, отбелязва Ройтерс.

Днес комуникационният надзорен орган Роскомнадзор съобщи, че е изпратил до Google над 26 хиляди сигнала за премахване на забранено съдържание, включително видеозаписи, съдържащи информация за наркотици и насилие, както и материали на "екстремистки организации". Той ще глоби американската компания с между 800 хиляди и 4 милиона рубли (10 800 - 54 000 долара), ако не ограничи достъпа до въпросното съдържание. При рецидив Роскомнадзор ще глоби Google с до 10 процента от общите ѝ годишни приходи.

Още локални конфликти

Военни арестуваха президента Ба Ндау и министър-председателя Моктар Уан на преходното правителство на Мали. Президентът и премиерът са били незабавно отведени във военна база в Кати край столицата Бамако, заявиха дипломатическите и правителствени източници.

Арестуването им задълбочава сериозно политическия хаос в западноафриканската страна, където през август миналата година беше извършен военен преврат, отбелязва Ройтерс. Ндау и Уан бяха натоварени със задачата да ръководят 18-месечен преход за връщане към гражданско управление, но мнозина в правителството и опозицията бяха разтревожени от контрола на армията върху ключови позиции.

Причината за арестите по високите етажи

Арестите бяха извършени след обявяването на промени в правителството, при които бяха сменени двама членове на военната хунта, завзела властта през август.

Мироопазващата мисия на ООН в Мали, Африканският съюз, Европейският съюз и други членове на международната общност изразиха сериозна тревога от ситуацията в западноафриканската страна и осъдиха "опита за преврат". Те призоваха в съвместно изявление за "безусловно и незабавно освобождаване" на малийския президент и министър-председателя.

В изявлението беше посочено, че делегация на Икономическата общност на западноафриканските държави ще посети днес Бамако, за да помогне за уреждане на ситуацията.

Африканският съюз и ООН заявиха, че разбунтували се войници са арестували президента и премиера на Мали, след като при промени в правителството са били изключени двама членове на хунтата, завзела властта в страната с преврат преди девет месеца.

САЩ също призоваха за освобождаване на задържаните малийски ръководители.