Европа наложи нови, тежки санкции на Беларус, включително и икономически.

На среднощно заседание лидерите забраниха какъвто и да е достъп до въздушното пространство на Общността на Беларуските авиолинии, след като Минск отклони пътнически самолет, за да бъде арестуван журналист-дисидент.

Европейските авиокомпании няма да летят над Беларус, стана ясно още след срещата в Брюксел, на която са държавните и правителствени ръководители на страните-членки. Те призоваха за незабавното освобождаване на 26-годишният журналист Роман Протасевич и поискаха разследване от Международната организация за гражданска авиация.

Как е тълкувано това от лидерите

"Това е заплаха срещу сигурността на гражданската авиация. Това е заплаха срещу международната сигурност.

Затова с голяма решимост, 27-те държавни и правителствени ръководители се съгласиха да заклеймят случилото се и да поискат незабавното освобождаване на Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.", заяви Шарл Мишел.

"Беларус използва контрола върху въздушното си пространство за да извърши акт на държавно отвличане, затова безопасността и сигурността на полетите през беларуското въздушно пространство не може да бъде гарантирана.

Европейският съюз ще приеме мерки да забрани прелитането през европейското въздушно пространство и ще забрани достъп до европейски летища на беларуски самолети", каза Урсула фон дер Лайен.

Ето какво каза председателката

Икономическото сътрудничество на ЕС и Русия става все по-трудно, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя изрази съжаление, че "многото опити от наша страна в продължение на много, много години за подобряване на отношенията с Русия, не постигнаха успеха, който беше възможен".

Председателката на ЕК, която говори в кулоарите на заседанието на Европейския съвет в Брюксел вчера и днес, наблегна на сериозната необходимост от модернизиране на руската икономика. Тя отчете силната зависимост на Русия от приходите от износ на енергоносители и едновременно с това нежеланието на руските власти за конструктивно взаимодействие с ЕС.

Планирам нови предложения по отношение на Русия, включително във връзка с проекта за газопровод "Северен поток 2", обяви Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че различни варианти ще бъдат обсъдени в доклад за отношенията на Брюксел с Москва, който ще бъде публикуван в края на следващия месец.

Колкото до Русия

България не е в списъка на Русия с неприятелски държави. Следвайки указа на президента Владимир Путин от края на април, Москва изготви документ, който включва "чуждестранни държави, извършващи неприятелски действия срещу Русия".

Оказа се, че в списъка има само две страни - Съединените щати и Чехия.

Ще им бъдат наложени ограничения на размера на дипломатическите мисии, които могат да имат на руска територия. Това, че и България ще се озове в списъка беше спекулация, тиражирана от държавните руски медии.

Там коментираха много по-голям брой страни и България беше една от тях.