Ситуацията за Корнелия Нинова става все по-удобна. Това се твърди спокойно, защото след последния партиен конгрес вече няма кой да пречи чисто вътрешно опозиционно на ръководителката на партията.

Ето какъв е изходът от последния съвет

БСП официално остава без вътрешна опозиция в новия Национален съвет. Членовете на пленума бяха избрани след двудневен конгрес.

Резултатите показват основна промяна на състава, оформящ пленума на партията. В ръководството не влизат някои важни, знакови имена, сред които са и президентът на ПЕС и бивш лидер на столетницата – Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Красимир Янков както и Георги Пирински.

„Това е вотът на делегатите от конгреса, на социалистите, които са упълномощени от своите организации да представляват партията и да вземат решението, което предвещава нататъшната ни съдба. Не можем да говорим за някакво еднолично решение на Корнелия Нинова и на бившото изпълнително бюро или на стария Национален съвет.”. Така членът на Националния съвет на БСП обясни вота, произлязъл от двата дни, в които левицата решаваше бъдещето си.

Той коментира и мненията на вътрешната опозиция в партията, че пътят за едноличното управление в БСП е отворен, както и думите на Сергей Станишев, че левицата вече е лидерска партия без идейна основа. Според него това ще навреди на партията и страшното тепърва предстои.

Мнение за думите на Станишев

„Станишев заяви това след конгреса, след като видя, че не е избран в Националния съвет. Предния ден, когато течаха изказванията, той не се изказа.

Учудвам се защо тогава не каза – разчиствате пътя, постъпвате тоталитарно, правите Съвета гумен печат.”, заяви Свиленски.

Според него, в по-широк контекст, би било нормално Сергей Станишев да бъде избран и припознат от делегатите. Защо това не се е случило - Свиленски не успява да даде ясен отговор, а си го обяснява с разминаване между това, което той прави и желанията на делегатите и широкото общество от социалистите.

„Михаил Миков сам изяви желанието си да не участва със своите аргументи. Станишев реши да се включи в надпреварата и получи отговора от конгреса, който е напълно нормално да не го устройва.”, добави още по темата членът на Националния съвет на БСП.

Той коментира и оттеглянето на Калоян Методиев от екипа на президента. Той бе запитан и за това дали присъствието му на празненство на БСП има връзка със събитията там.

„Нито един от двамата не заяви такава причина. Ще заблудим, ако вменим, че има подобна връзка.

Не знам каква е причината да се разделят. Ние от други институции не се интересуваме. Аз не познавам г-н Методиев.”, категоричен беше Свиленски.