Законът за мерките при извънредно положение отива на второ четене. Вчера, предложението мина и през ситото на Правна комисия, която продължи 8 часа.

Заседанието ѝ беше прекъсвано за доуточняване на това кои текстове реално ще се гласуват и кои – не.

От документа отпаднаха текстовете, които предвиждаха сурови и тежки законови удари, свързани с наказания за медици, отказали да лекуват пациенти с коронавирус.

Това, което днес влиза на второ четене, урежда забрана за запор върху пенсии, заплати, движимо и недвижимо имущество, банкови сметки.

Законът внася повече яснота над това кои търговци и заведения имат право да работят във времена на извънредно положение, както и какъв да е редът за пускане в отпуск на работниците, заради кризата около коронавируса.

Как сте стигна дотук?

Още при предлагане на законопроекта, имаше неясноти в опозицията.

„Няма да подкрепим законопроекта, защото в него липсват три основни неща. На медиците им се налага допълнителна санкция през Наказателния кодекс.

Второ, имаше обещание, че ще бъдат поети 60 % от заплатите на служители от държавата. Няма такова нещо в закона.

След приемане на извънредно положение бяха задействани спешни мерки, които в момента се преповтарят от законопроекта.“ – заяви пред медиите Кръстина Таскова от ВОЛЯ.

Припомняме, че през вчерашния ден се състоя заседание на Правната комисия в парламента, което обаче продължи цели осем часа. Депутатите се събраха, за да обсъдят на второ четене Закона за извънредното положение.

Стигна се до сериозни скандали, а депутатите на БСП напуснаха заседанието. Хаосът бе създаден още в самото начало на дебата, когато основно депутати от главната опозиция БСП, заявиха, че не разбират за какво точно гласуват.

Това неведение сред представители на опозиционните депутати накара министърът на правосъдието Данаил Кирилов да поиска едночасова почивка, за да може докладът да бъде подреден по-добре.

В крайна сметка това не помогна на депутатите от БСП и те напуснаха заседанието още в началото след почивката.

А кворум?

Въпреки тяхното отсъствие, все пак предложените мерки бяха приети. Те включват спирането на процесуалното производство с изключение на наказателните дела и европейските заповеди за арест.

Друго нещо, което вече влиза в сила, е спирането на течащата давност за нормативните актове. Така се очаква да няма струпване на граждани по опашките. Няма да се прилагат и последици за забавено плащане.