Антималарийно лекарство има положителен ефект при пациенти с COVID-19. За откритието в медицината докладва пред премиера националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров.

По-рано през деня, премиерът на България Бойко Борисов проведе среща с проф. Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб.

По време на срещата проф. Петров обясни, че се забелязва положителен ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“.

Лекарственият препарат се изследва клинично в Китай и Франция при лечението на болни от COVID-19. Проф. Петров цитира тези изследвания.

Според резултатите от тях класическото антималарийно лекарство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява възстановителния период при инфекция с коронавирус. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Резултат от срещата

В следствие на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани.

Кирил Ананиев незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства, които са с хининова основа.

Премиерът Борисов спомена, че е задействал държавните контакти и се е свързал с всички български фармацевтични производители.

Те от своя страна са обявили готовността си да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа.

Освен това, премиерът поддържа непрекъснат контакт със своя китайски колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“. Може би ще е нужен в бъдеще в огромни дози.

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че през днешния ден в министерството ще бъде проведена среща с български производители и представители на БАН.

На нея ще се представят образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да се произвеждат.

Премиерът Борисов не успя да скрие задоволството си от видимата готовност на българските учени и производители сами да произвеждат защитни облекла и материали, нужни за българския пазар.

Да се надяваме, че препаратът „Хлороквин“ ще спаси човечеството от коронавируса, както и ще смали последиците върху икономиката в световен мащаб. В своя залез ли е управлението на COVID-19?