Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов заяви, че са нужни самоконтрол и солидарност, без които всички предприети мерки биха се провалили.

Той увери, че на всички патрулиращи полицейски служители, които обикалят из рисковите квартали в градовете, е разпоредено с високоговорители да разгласяват основните мерки за безопасност.

Коронавирусът по места

На въпрос защо само в ромските махали е нужна така охрана и едва ли не циментиране на входовете, главният комисар отговори, че квартали, в които има концентрация на скоро завърнали се от чужбина, са много по цялата страна и не са само в София.

Той обясни, че такива жилищни райони се класифицират като рискови и охраната там се затяга.

„Не съм съгласен с твърденията, че нямаме контрол върху всички българи, които се прибират от чужбина. Те се проверяват на граничните пунктове, поставят се под задължителна карантина и колегите по места я контролират”, каза още Иванов.

По думите му се разбира още, че служителите на реда по ромските махали нямат за цел да респектират и гонят хората по къщите им, а просто да информират гражданите за опасността.

Полицаите са подготвени за напрежение, но ще прибегнат до по-сериозни и силови мерки само ако се наложи в краен случай.

Той отбеляза лек спад на престъпността откакто у нас бе обявено извънредно положение. „Вероятно и хората, които се занимават с подобни дейности, спазват мерките на властите”, каза топ полицаят.

Във връзка с поставените под карантина жители и посетители на Банско, Ивайло Иванов подчерта, че на всички, които не са местни, са подсигурени храна и подслон, а дали те самите ще се възползват от това, той не може да каже със сигурност.

Междувременно

Регистрираха смъртта на мъж, който се е похвалил пред приятели, че е осъществил пробив в блокадата на Банско. Трупът на човека е намерен в Русе през втората половина на вчерашния ден.

Информацията дойде директно от ръководителя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Тепърва следва експертиза, за да се установи причината за смъртта.

Не е ясно дали е носител на COVID-19, но по думите на Мутафчийски починалият е употребил алкохол с приятели преди да почине.