Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1,000 заразени на 100,000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9,000, ще се мисли за въвеждането на локдаун.

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън вкъщи.”, добави той.

В момента 7,000 души с коронавирус са настанени в лечебни заведения.

„Почти над 600 пациенти са в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти”, уточни зам.-здравният министър. 

Златанов увери, че от Здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. „Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други”, добави той. 

Относно зеления сертификат, Златанов беше категоричен, че от министерството нямат никакво намерение да се откажат от тази мярка. По думите му рестрикцията е въведена напълно адекватно в точния момент. 

Масовите проверки в градския транспорт започнаха

Започнаха масовите проверки за носене на маски от пътниците в градския транспорт в София. Според правилата глобата за неспазването на тази противоепидемична мярка е от 300 до 1000 лв.

„Има случаи, когато пътниците не искат да поставят маска въпреки молбите на контрольорите. Затова с тях върви и полицейски екип”, разказа Станислав Станков от "Контрол по редовността на пътниците" – ЦГМ.

От септември досега са съставени над 60 акта за неносене на маски. От проверките става ясно, че все повече хора спазват мерките срещу COVID-19 в градския транспорт.

Рекордни цени на консумативите за огрев

Рекордни цени на дървата и пелетите за огрев на прага на зимата. Складовете в цялата страна са празни, десетки фабрики спряха работа, а цените скачат всеки ден.

За да се реши проблема с недостига на дървесна – търговци поискаха да се спре износът. В същото време от горските предприятия в страната увериха, че дърва ще има за всички.

Складовете за пелети и дърва са празни от няколко месеца. Списъкът с чакащи вече е огромен, но кога ще има ново зареждане е трудно да се каже.

Трудно е да се каже и на какви цени ще се продава твърдото гориво от тук нататък. Домакинствата, които ползват дърва за огрев у нас, са близо 1,9 млн. От тях над 1,2 млн. – се отопляват само на дърва. Засега от 6-те горски стопанства увериха, че дърва ще има за всички.