Язовир „Студена” не прелива, но е пълен. Идват обаче дъждове и снегове. Това коментира областният управител на Перник Людмил Веселинов. Той обясни още, че заедно с кмета на града са изключително притеснени, защото водоемът приближава предела си.

От областната управа настояват да им бъде разрешено контролирано изпускане

„МОСВ има определени графици, които се спазват. Разпореждането е от МОСВ. Ние само можем да се притесняваме и да алармираме. Внимателно трябва да се следи нивото на язовира”, добави областният управител.

Според Веселинов министърът трябва да бъде на място постоянно. „Трябва да се дадат пари за почистване на коритата, ВиК дружеството трябва да работи професионално, а то е пълна катастрофа. Аз съм смутен от това дружество - лицензът му дори виси на косъм”, категоричен е той.

Областният управител поясни, че има няколко реки, които са с намалена проводимост. Поясни, че с писма е поискал да бъдат отпуснати средства за почистването на речните корита - до този момент обаче без резултат.

КЕВР ще обсъжда цената на газа през март

На закрито заседание КЕВР ще определи каква ще е цената за газа през месец март.

106,74 лева/MWh (без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. март 2023, на която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Предложената цена е с над 14% по-ниска от утвърдената за м. февруари 2023 г. Първоначалното предложение на "Булгаргаз" беше за 119.33 лв. за мегаватчас.

Миналата седмица, след открито заседание на енергийния регулатор, председателят на комисията Иван Иванов заяви, че очаква цената да бъде под 110 лв. за мегаватчас. В момента цената на синьото гориво е 124.34 лв. за мегаватчас.

От днес основният лихвен процент е 2,17 на сто. Това определи Българската народна банка. За първи път от години насам показателят прехвърля два процента, като през февруари беше на ниво от 1,82%. Това е поредното повишение, което отразява лихвената тенденция към нарастване.

Размерът на основния лихвен процент се изчислява като средната аритметична величина от стойностите на индекса за работните дни на предходния календарен месец. Практически показателят е технически, но ясно отразява тенденцията на покачване на лихвите.

Също така е важен за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.