Вчера Висшият съдебен съвет изиска да се отворят съдилищата за всички видове дела след 13 май, когато е и краят на извънредното положение в България.

Условието, обаче, е да се спазват строги мерки срещу разпространението на COVID-19.

Това е предварителната нагласа, но окончателното решение се очаква по-късно днес.

Предложенията за безопасност са пред съдиите да има плексигласови прегради, когато се провеждат открити съдебни заседания; посетителите да бъдат оборудвани с ръкавици, маски, шлемове, дезинфектанти, както и в съдебните зали да се допускат само хора, свързани с конкретното дело, което се води в залата.

Делата по Skype

Към момента всички дела се гледат по Skype. От четвъртък съдиите ще са зад плексигласови прегради в съдебната зала, а прокурори, адвокати и подсъдими ще са напълно снабдени с лични предпазни средства.

Има информация, че първият съд у нас, който ще въведе крути мерки срещу COVID-19, е Върховният административен съд.

Има големи проблеми, ако говорим специално за София, защото се оказа, че в такива важни съдилища като специализирания съд няма нито една зала с прозорци. Наказателното отделение на Софийския районен съд – също.

Малко или много, по-скоро много, видеоконферентната връзка няма нищо общо с непосредствения разпит. Боя се, че всичко това ще отиде по сметката на истината“ заяви адвокатът Людмил Рангелов.

Какви мерки ще се вземат, за да се излезе от онлайн правосъдието?

ВСС ще предложи на шефовете на съдилищата всяка сграда да има обособени отделни вход и изход, като движението в кулоарите да е само в една посока.

Предвиждат се началният час на делата да бъде разреден, така че да няма струпване на много хора пред съдебните зали.

Още една интересна идея е климатикът да се замени с озонов генератор. Въпреки че таблото на Софийския градски съд е празно, от началото на извънредното положение магистратите са разгледали над 160 онлайн дела.

Ако подсъдимото лице е задържано под стража, то ще се появява на екрана от следствения арест. Адвокатът му може да бъде в своята кантора.

Прокурорът може да присъства в съдебната зала, ако желае, но няма пречка и той да участва дистанционно в своя кабинет“, заяви привърженикът на онлайн правосъдието зам.-шефът на Софийския градски съд Руси Алексиев.