От днес влизането в България става по нови правила. По границите вече проверяват за така наречения Европейски електронен сертификат.

Пътуващите, които не притежават такъв, могат да използват и досегашните начини - отрицателен тест от последните 72 часа или документ за преболедуван COVID-19.

А държавният здравен инспектор Ангел Кунчев каза за NOVA, че страни с ръст на заболели от така наречения индийски щам може да влязат в червения списък със забранени държави. Той не изключи възможността сред тях да попадне и Русия.

Делта вариантът се предава с 60 % по-лесно от останалите щамове, казват експерти, например от 10 души, ако един е болен, ще се заразят още 6-7. Така прогнозата да има четвърта вълна на коронавируса у нас е напълно възможна.

Що се отнася до електронните сертификати за ваксинация - на „Tерминал” 2 на летище София, пристигащите казват, че двама служители от РЗИ проверяват за наличие на сертификати и отрицателни тестове на пътуващите.

Има ли индийски вариант на вируса у нас

А част от хората, изкарали си сертификати в чужбина, твърдят, че има проблем при разчитането на QR-кодовете. Разпространението на индийски вариант на коронавируса притеснява българските здравни власти, затова лекарите следят ситуацията изкъсо.

„Ако се налага, ще наложим допълнителни ограничителни мерки. Тези страни да попадат в червената зона, откъдето не допускаме влизане в България.

Ако се наложи, да, ще поискаме включване на Русия.”, заяви доц. Кунчев. Така страните с висока заболеваемост ще попаднат в червената зона.

За по-лесно пътуване между страните в Европа, от днес влиза в сила и електронният сертификат за ваксинация.

„Всичко е наред, моят мъж е със сертификат, аз съм с тест. На мен се опитаха да ми отворят QR-кода, но не разбрах влезнаха ли в програмата, или не. Видях, че два пъти пробва жената и накрая каза: „Хайде, тръгвайте!”, разказва пред медиите Диана Койнова.

Нивата на ваксинация у нас продължават да бъдат ниски

„На последно място сме в Европа с 11 % имунизирани от населението. Целта, която здравните власти "гонят" с имунизацията, е не на 100% да не се заразим, а да няма тежко протичане на болестта, да няма смъртен изход, а в това отношение ваксините се справят чудесно.”, смята доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор лансира и идеята да се въведе платено лечение на неваксинираните срещу COVID-19, ако се разболеят.

По думите на доц. Кунчев активно се работи върху това да се провери колко е продължителен имунитетът след ваксинация и дали трябва да се поставя и допълнителна бустерна доза.