Напрежение цари в българските университети току-преди започването на академичната учебна година. Причината се корени в драстичното увеличение на студентските такси в Алма матер, въпреки извънредното положение с коронавирус инфекцията.

Това кара някои студенти да се чувстват до голяма степен ограбени. Някои от тях дори са готови да прекъснат образованието си поради липса на финансови средства.

Независими ли са ВУЗ-овете у нас

Най-голямото поскъпване студентските такси се очертава в медицинските университети у нас. Известно е, че висшите учебни заведения в България са едни от най-автономните в Европа.

Оказва се, обаче, че държавата или по-точно образователното ни министерство, е наложило известни постановления, които налагат увеличение с до 40% на таксите на места.

Някои хора смятат, че таксите ще бъдат шокиращи. Увеличението на таксите за платено обучение в четирите медицински университета в България се планира да бъде с до 50%.

То се дължи на издадено постановление на Министерски съвет, което задължава ръководствата да го изпълнят. За да няма отлив на студенти, от Медицинският университет в Пловдив, са решили проблема като намалят административните такси, които взимат.

Така увеличението при някои специалности няма да има, а при други ще бъде минимално усетено.

Великотърновският университет също е намерил свой начин, по който да заобиколи новоспуснатата разпоредба. Специалистите смятат, че Алма Матер може да има доста с незапълнени бройки тази година.

„В четири от направленията сме намалили таксите. В три от направленията държавата е поела всички разходи. Има 12 направления, в които таксите се увеличават, но се увеличават с 25-30 лв. на семестър”, обясни Христо Бонджолов, заемащ поста ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Във Велико Търново почти всички места за новата година вече са заети, което е безпрецедентно за университета. Драстично, обаче, е увеличението на таксите за платено обучение в Югозападната Алма Матер.

За това каква е евентуалната причина за подобен рязък ръст, от министерство отговориха, че министър Красимир Вълчев и ректорът на ЮЗУ са се разбрали да намерят начин и да намалят вече определените такси за студентите втори курс, където повишението е най-драстично.

Какво е влиянието на коронавируса върху висшето образование

Като оставим проблема с таксите настрана, хора от всякакви позиции (студенти и различни ръководства) на университетите в България се обединяват около един от най-важните за тях проблеми – как ще започне академичната учебна година у нас на 1 октомври.

Ще трябва ли да се присъства физически на лекциите или те ще бъдат провеждани онлайн през различни платформи, както завърши почти целият втори семестър миналата година.