Тревожна тенденция при ваксинацията срещу COVID-19 отчитат от Националния оперативен щаб. Според шефа на „Пирогов” професор Асен Балтов, едва 30% от хората, които са пожелали ваксини, реално отиват да се имунизират.

Предлага се и стартиране на четвъртата фаза, която включва възрастните хора и хронично болните.

Едва 4 области в страната са в жълтата зона. В опасната червена попадат 14 области.Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че към момента тенденцията е към нарастване на случаите.

„В сравнение с миналата седмица имаме нарастване на новите случаи с 24%. В момента заболелите са 173 на 100 000 души население, докато миналия четвъртък бяха 139.

Намираме се на нивото, на което бяхме около 22 октомври 2020 г. Прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване.”, допълни той.

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим всяко число с необходимата загриженост.

Въпреки всичко, отчитаме нещо, което към настоящия момент е добър знак - нямаме голям натиск върху лечебните заведения”.

Това каза здравният министър ни проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг в Министерския съвет в четвъртък.

Какво означава липсата на натиск върху болниците

Това давало възможност здравните власти да продължат „уверено” по плана, който следват, с анализирането на даннните за епидемията през 14 дни и разхлабването на мерките, така че да не се изпусне ситуацията към настоящия момент.

„Няма особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа. Почти запазваме мястото в класацията си по смъртност и заболеваемост.

На 25-то място сме в ЕС и на 5-то място на Балканите. Смъртността а е 7,3 на 100 000.”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Процентът на положителните проби за британския вариант в Кюстендил е твърде голям. Засега разпространението му е бавно, но той ще стигне и до останалите части на страната.

Все още нямаме случаи на вариантите от Южна Африка и от Бразилия”, каза още той.

Директорът на ВМА добави, че при смъртноста в България кривата е доста колебаеща се. При нея има намаление с около 9%.

„От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи - колебае се между увеличение в отделните седмици между 7-9%. Нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември 2020 г. Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите”, каза още проф. Мутафчийски.

Положението в болниците - актуално

Заетостта на леглата в болниците е около 40%. Ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обяви, че в момента се застъпват втората и третата фаза на ваксинацията.

„Очакваме още ваксини до края на този месец. Предлагаме да се премине и към четвърта фаза – в нея влизат възрастните хора над 65 г., както и тези с хронични заболявания.”, заяви проф. Гигов.