Президентите на необятните страни Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили в телефонен разговор помежду си евнтуално разширяване на сътрудничеството между двете страни. Засегната е и темата за големи съвместни проекти в енергетиката, съобщават близки до кухнята като се позовават на съобщение на пресслужбата на Кремъл.

Путин и Ердоган са потвърдили ангажимента си към безкомпромисната борба с тероризма в Сирия. В светлината на усилията на Русия и Турция за стабилизация на обстановката в провинция Идлиб е била потвърдена взаимната привързаност към безкомпромисна борба с установилите се в Сирия международни терористични групировки, се казва още в съобщението.

За какво са си говорили вождовете

Двамата президенти са изразили и намерение занапред да оказват безусловна подкрепа на междусирийския политически процес, включително в рамките на формата от Астана.

Путин и Ердоган са обсъдили също и прилагането на договореностите за Нагорни Карабах и координация на съвместните дейтвия в интерес на социално-икономическото развитие на района. В разговора е било изразено задоволство от началато на работата на съвместния руско-турски център за контрол на прекратяването на огъня, се отбелязва в съобщението.

Двамата президенти са обсъдили в телефонния разговор и темата за Либия. Те са са отбелязали важността от формиране със съдействието на ООН на преходни органи на властта в Либия за осигуряване на дългосрочна нормализация в страната.

Путин и Ердоган са обсъдили и преспективите за засилване на сътрудничеството в борбата с пандемията, включително възможни доставки и организация на производство в Турция на руски ваксини, според пресслужбата на Кремъл.

Руският президент е изразил съболезнования на турския си колега във връзка с трагичната гибел в Ирак на 13 турски граждани, посочва Кремъл.

Щатите с огромен прогрес – кацнаха на Марс

Снощи марсоходът „Пърсивиърънс” достигна повърхността на Червената планета. Мисията му е да търси доказателства, че на Марс е имало живот.

"Пърси" кацна в голям кратер, който е кръстен със славянската дума Езеро. Смята се, че в далечното минало, това е била делтата на река на марс.

"Пърси", както наричат марсохода, е най-големият и сложен роувър на НАСА. Той тежи един тон и се задвижва с плутоний.

Насочил се е към труден за кацане терен в част от древно речно корито. Там ще събере между 30 и 40 скални проби.

„Тази мисия е невероятна - наука, технологии и връщане на пробите обратно на Земята. Това също е част и от по-големите ни планове за проучване. Те включват разбиране на Марс и еволюцията на Марс, дали е имало живот, но също и подготовка за евентуални човешки мисии на Марс. Това е една стъпка по пътя на нашето пътуване за постигане на тази цел. И това е важна стъпка.”, заяви Стив Юрчик.