„Имаме единични сигнали от граждани, че личните им лекари по-скоро отказват да ги записват и включват в някакви предварителни списъци. Те не са задължителни - това беше вид самоинициатива от наша страна”.

Това обясни тази сутрин пред медиите председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

Миндов добави още, че не познава нито един лекар, който да отказва да направи ваксини.

„Това е регламентирано в нашите задължения по договор със Здравноосигурителния фонд. Нито на правна, морална или етична база може да има някого, който да откаже да постави ваксина на този етап.”, каза д-р Миндов.

Той посочи, че още вчера лекарите в София са получили писмо от Столичното РЗИ, че вече е налична ваксината на AstraZeneca.

„За съжаление, в един ден се получиха и указанията от НЗОК за начина на отчитане и формата на нашите електронни отчети. Нашите програмисти трябва да пригодят софтуера за всяка ваксина.”, разясни председателят.

Д-р Миндов беше категоричен, че проблем няма, но уточни, че е необходимо технологично време, за да се свържат с НЗОК. Относно забавените темпове на имунизиране, д-р Миндов посочи, че страната ни е получила по-малко ваксини.

„В складовете никъде няма никакви залежали партиди и количество. Всичко, което се получи, в рамките на няколко дни се поставя.”, поясни той.

Проф. Ангелов за лекарите, отказващи пациентите си

Здравният министър на Република България проф. Костадин Ангелов даде официален брифинг след съвещание за имунизационната кампания в страната.

"Няма натиск върху лечебните заведния във Враца, Видин или Монтана. Темпът на ваксинациите не е добър по различни причини.

В хладилниците и в 3-те регионa няма останали количества ваксини, разпределя се само Оксфордската.", обясни той.

Кой отказва да се ваксинира

По думите му здравните власти се натъкват и на един доста неприятен факт – създадена е организация за ваксинация на определена група от хора, но идват само 70% и спешно трябва да се търсят още, за да се използва ваксината.

"Обмисляме отпушване на ваксинирането и в четвъртата фаза. Не е човешко да чакаме някой да се ваксинира и той да не идва. Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират.", сподели проф. Ангелов.

Според него, ако се ваксинират и 70% от българите, ще бъде осигурен нормален начин на живот.

Министърът обяви, че в края на този месец или в началото на следващия ще пуснат електронен регистър, за да може всеки да си избере в кой часови диапазон и ваксинационен център да се имунизира.

"През 14 дни ще разхлабваме мерките – ако се появи притеснителна тендеция, ще дръпнем каишката.", каза още проф. Ангелов.