Най-малко осем човека бяха ранени при стрелба в американския град Филаделфия. Един от потърпевшите е в наистина критично състояние, заяви полицията, цитирана от няколко информационни агенции.

Стрелбата е станала близо до транспортна станция в града. Мъж на 71 години е в тежко състояние, след като е бил улучен в стомаха и в краката.

Какви са останалите последствия

22-годишен мъж е бил прострелян в гърба, а мъже на 21, 53 и 70 години, както и 36-годишна жена са били уцелени в краката. Момиче на 17 години е било улучено в дясната ръка, а 48-годишен мъж е бил ранен в стомаха.

Полицията казва, че са открити цели две огнестрелни оръжия и е задържан един човек. Според органите на реда, обаче не е ясно дали иззетите оръжия са били използвани при стрелбата.

Самоличността на задържания не се съобщава засега, а полицията заяви, че към този момент не е и известно каква роля е имал арестуваният в стрелбата. Следователите, обаче разполагат с информация, че е бил замесен автомобил и е възможно да е имало други хора.

Войната между закони и социални мрежи продължава

Facebook блокира споделянето на новинарско съдържание в Австралия заради спорен медиен закон. Социалната мрежа вече няма да допуска новинарски материали да бъдат четени или споделяни на нейната платформа.

Причината - предложен закон, който ще задължи Facebook и Google да плащат на издатели на новинарски материали за тяхното съдържание. В противен случай ще се налагат глоби.

Решението на Facebook беше разкритикувано от редица австралийски медии. Блокирани бяха дори и правителствените страници в Австралия, включително на здравеопазването, които предоставят важна информация за коронавируса.

„Имахме разговори с всички засегнати страни, дигитални платформи и медии и ще продължим. Принципът, обаче е много ясен.

Google и Facebook са важни части от дигиталната екосистема в Австралия. Те са и важна част от икономиката. Заявихме ясно, че искаме те да продължат да работят тук.

Заявихме, обаче и ясно, че ако искаш да правиш бизнес в Австралия трябва да се съобразиш със законите в страната ни.”, заяви министърът на комуникациите в Австралия Пол Флечър.