„Трудно е да се каже колко дози от ваксините ще пристигнат в България до средата на годината. Ситуацията е доста динамична.

Хубавата новина е, че първоначалното забавяне, обявено от производителите не ни засяга, защото за първото тримесечие, за което е обявено намалението и има малък брой доставени медикаменти и те са в края на тримесечието.

Забавяне е възможно да стане с всяка ваксина, тъй като производителите работят извънредно. Въпросът е да няма забавяне”.

Това заяви пред медиите тази сутрин секретарят на Националния ваксинационен щаб д-р Радосвета Филипова.

Според статистиката, ние сме една от малкото държави в ЕС, които изобщо заделят количества за втора доза от ваксината.

„Именно това е притеснението на големи държави в Европа, които оползотворяват медикамента за първа игла. Ние правим от самото начало тъкмо обратното и заделяме за втора доза, за да може всички, които са започнали имунизация, да могат да я завършат в един момент.”, посочи д-р Филипова.

„Данните са динамични. Не препоръчвам да се вторачваме във всяка информация, която излиза на момента.

Трябва да спазваме графика, за да има постоянен поток на ваксини. Още повече, че в някои европейски държави, тези доставки са разделени на няколко ваксини, за да може да се обезпечи количеството, ако някоя компания спре производството, което е малко вероятно.”, успокои тя.

Страната ни е заявила над 13 милиона дози – за две дози за цялото население.

„Ваксините не се поставят от какви да е медицински лица, а само от сертифицирани лекари. Това също трябва да се вземе предвид, когато говорим за срокове за ваксинация на населението.”, заяви експертът.

Европа по-строга на границите си от всякога

Далеч по-строги гранични проверки чакат всеки за овладяване на разпространението на коронавируса влязоха от днес в сила в Германия, предават невските медии.

Германските власти вече изискват задължително влизащите от високорискови страни да представят на границата актуален отрицателен резултат от PCR-тест, направен най-много 72 часа по-рано.

Като високорискови се определят страни с над 200 заразени на 100 000 жители на седмица.

Ще попречат ли мерките на бизнеса

Това означава например, че шофьорите на камиони, каращи плодове и зеленчуци от Португалия и Испания, също трябва да представят резултат от тест, което на практика е почти невъзможно, предупреждава Андреас Брюгер, който е ръководител на германската асоциация на търговците на плодове.

„Имаме нужда от коридор за доставки на пресни плодове и зеленчуци и в периода на коронавируса, иначе рафтовете ще останат празни.“ – предупреди той. Над 30% от плодовете и зеленчуците в Германия се внасят от Испания, допълни Брюгер.