„Следващите месеци очакваме, че индексите на заболяемост ще намалеят. Починалите също трябва да намалеят до седмица заради взетите мерки.

Ваксинацията ще даде един нов етап в развитието на тази пандемия. Трябва да отбележа, че биотехнологичните компании направиха нещо невероятно.

За 6 месеца се направи изключителен пробив относно ваксините. Това обикновено се е случвало за години.”

Това заяви пред медиите проф. д-р Йордан Стоилова от катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“, МУ-Пловдив.

Има ли интерес към ваксината

Тя добави, че към СЗО са подадени над 220 заявления за ваксина.

„Всеки има право да избере своята, след като има достатъчна информация за същността и значението на ваксините. Аз съм си избрала тази на „Пфайзър“ или на „Астра Зенека“. Първата вече е регистрирана във Великобритания.

Тя дава голяма вероятност за развитие на антитела. Тествана е над 40 хиляди души, което е много голяма група. Най-проверяваният биопродукт са ваксините.“, казва още проф. Стоилова.

Специалистът добавя, че тези компании имат голям опит в създаването на ваксини, а самите ваксини пък са най-сигурното средство за овладяване на пандемията. Важно било обаче какъв процент от населението ще се ваксинира.

Проф. Стоилова добавя, че за последните 40 години са се появили над 30 опасни заболявания.

Парламентът решава дали България ще участва в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарства предварителни споразумения за покупка на ваксини срещу COVID-19.

Държавите членки са задължени да приемат доставки, независимо дали решението за употреба бъде получено в предвидения в договорите срок или на по-късен етап. Планът за ваксинацията у нас трябва да е готов до края на седмицата.

Ще бъде създаден и координационен съвет, който ще се заеме с изпълнението. Той ще се оглави от Д-р Красимир Гигов. Здравният министър увери, че ваксинацията в България ще е доброволна и безплатна.

Как най-лесно можем да се заразим

Заболелите членове на семейството са най-честият източник на заразяване с коронавирус, разкриха учени, които публикуваха информация за изследването си в списание „Science“.

Китайски експерти са направили анализ на данните на 1 178 пациенти и на 15 648 техни близки контакти в провинция Хунан, за да разкрият най-често срещания начин на предаване на инфекцията. Те установили, че рискът от заразяване с COVID-19 се увеличавал в зависимост от продължителността и близостта на социалните контакти.

Най-рядко хората се заразявали в медицински заведения, в които се спазвали стриктно мерките за защита. На следващо място са общественият транспорт и заведенията за обществено хранене. Вероятността от предаване на вируса се увеличавала значително при общуване с широк кръг роднини, а най-висока била при съжителство със заболял член на семейството.