Започна изпълнението на финансираната програма от Министерството на образованието и науката, насочена към децата от столицата под името „Професията на метеоролога и хидролога“.

Всички деца от шести клас на столичното 51-во училище посетиха Института по метеорология и хидрология и видяха в реална среда как се правят прогнозите за времето.

Стартиралата програма е част от усилията на МОН да запознае децата с науките и да провокира интереса им към различни професии.

Директорът на Дирекция „Наука“ в МОН Милена Дамянова поясни, че идеята на всичко организирано е да се засили интереса на децата към природните науки.

Именно по този начин може да се реши проблемът с липсата на учени, изследователи и учители.

Това според нея може да даде пряко отражение към новото поколение от висококвалифицирани кадри в редица области на икономиката.

Милена Дамянова допълни, че посредством атрактивното преподаване на природните науки, като физика, химия и биология децата ще се запалят и всичко това може да прерасне в траен интерес, който да ги насочи към обучение именно в тази сфера.

Децата правят експерименти и опити в истински условия

По време на различните дейности в рамките на програмата учениците посетиха метеорологичния парк на НИМХ и видяха как се правят измервания, как се чертаят синоптични карти, как се ползват числени модели.

Експертите от института показаха нагледно на децата как и от къде започва изготвянето на прогнозата за времето.

Демонстрирано беше и как се правят измервания в метеорологичния парк чрез специална измервателна сонда, която закачена за балон се издига на десетки километри във въздуха и предава данни на земята.

В центъра на НИМХ децата се срещнаха и с дежурния синоптик, с когото разгледаха спътникови снимки.

Инициативата продължава до декември

В специална научна лаборатория учениците имаха възможност да видят как се образува мъглата, киселинния дъжд и вятъра.

Инициативата ще продължи от 7 ноември до 13 декември и ще се провежда всеки четвъртък и петък, когато метеоролозите и хидролозите на института ще посрещат ученици от 5-ти до 7-ми клас и на място ще демонстрират как се правят прогнозите за времето.