„Като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат въведени, но причината за това е най-вече, че настоящите не се спазват. От медицинска гледна точка това е абсолютно задължително, за да се контролира ходът на заболяването“.

Това заяви пред медиите зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Той изтъкна, че страната ни е имала един относително либерален режим на рестрикциите до този момент, свързани с овладяването на пандемията. Като основен проблем в обществото, професорът посочи, че липсва единно отношение към спазването на мерките и по този начин излизането от ситуацията.

„Струва ми се, че всички изказвания относно тежестта на мерките доведоха до това, че повече хора бяха недисциплинирани. Мерките са ефективни, само когато се спазват от цялото общество.

Ако 10 от 100 души не ги спазват, то застрашени са и останалите 90. Именно защото 10 души не искат да носят маски, сега ще трябва да ходим със скафандри.“, каза проф. Габровски.

Какво да правим с високата смъртност

„Според мен въпросът защо имаме толкова голяма смъртност трябва да бъде зададен на хората, които твърдяха, че такъв вирус няма, че маските са излишни и палеха маски по площадите. Експертите твърдим от самото начало, че COVID-19 е много сериозен и потенциално смъртоносен.

Трябваше да се следват едни не чак толкова сложни правила.“, добави специалистът.

Професорът добави, че в неговото лечебно заведение има заболели медици. Те се откривали на ежедневна база.

Специалистът обясни, че повечето от тях се заразяват извън болницата, където рискът е значително по-голям. Ако в болницата мерките се спазвали, там рискът от зараза бил относително нисък.

"В самото начало смятахме, че сме подготвени, докато не влезе първият пациент. Мисля, че и колегите общопрактикуващи лекари трябваше да направят огромна трансформация в работата си, но това не може да стане изведнъж.

Не всичко е идеално, но затова трябва да бъдем солидарни.", каза проф. Габровски.

Колкото до самите мерки

Кабинетът гласува днес новите по-строги мерки срещу коронавируса. В понеделник здравният министър Костадин Ангелов предложи частичен локдаун.

Мерките включват удължаване на извънредната обстановка до края на март 2021 г. Също така спиране на работата на заведенията за хранене и развлечения, като те ще могат да извървшат единствено доставки по домовете.

Удължава се забраната за посещения в барове и нощни заведения.

Предложено е и прекратяване на присъственото обучение в училища и университети, затварят се и детските градини и яслите. Моловете и всички нехранителни търговски обекти също трябва да затворят врати.

Ще работят само аптеки, дрогерии, банки и застрахователи. Предвижда се и забрана на екскурзиите и спортните мероприятия. Очаква се да стане ясно дали предложенията ще бъдат приети така или ще има прецизиране и промени в тях.