„Претоварването на болниците покрай коронавируса е феномен по целия свят. Той беше видим през пролетта в големи градове като Ню Йорк, Лондон.

В момента, в който се препълнят всички болници, се блокират каналите за всички други спешни случаи – тежки травми от катастрофи, инсулти, онкологични заболявания.”, заяви в пред медиите Тихомир Безлов, който е анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му, още е твърде рано да се каже дали България ще оглави класацията по смъртност в Европа.

„На 20-ти бяхме първи”, посочи той. „За съжаление стигнахме нивата от 4 хиляди заразени на преди четири седмици и вероятно тези антирекорди ще продължат и в бъдеще.”

Отказ от подписване с личен лекар

Близо 3000 пациенти на личен лекар от Плевен остават без здравна грижа. Причината е, че Здравната каса отказа да подпише договор с една от най-популярните лични лекарки в града.

Изтъкнатите аргументи са документални неуредици. Сега, лекарката не може да издава болнични, рецепти и не може да се грижи за болни от коронавирус.

„Моят съпруг напусна работа по здравословни причини. Трябваше да направя промяна във фирмата.

Уведомиха ме по интернет, че договорът ми е прекратен на 16 ноември. До 19-и аз работех, без да знам за това.”, разказа пред камера д-р Катя Томова общопрактикуващ лекар в Плевен.

„Д-р Томова продължава да заблуждава както медиите, така и пациентите. Заличаването на лечебното заведение не е акт на Касата.", коментира д-р Пенка Стефанова, директор на РЗОК-Плевен.

Още нещо интересно

"Електронните направления за PCR вероятно ще бъдат пуснати съвсем официално в началото на другия месец. Чакаме това въведение с години.". Това заяви пред медии и зрители д-р Георги Миндов.

Той заема поста председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него е било крайно време мерките да бъдат затегнати, за да може "да изплуваме" над повърхността.

„Макар да се твърди, че приемат и без PCR по болниците, това не е така. Не може да разчитаме на бързите антигени тестове.

Те нямат представителна стойност. Хората ги правят, за да знаят дали да се изолират. Ако в момента има около 80,000 активни случая, то има поне още толкова, които са болни, но нямат PCR.”, поясни той.

Миндов обясни и какво става, ако личният лекар се разболее и не може да работи в следващите седмици.

„Когато се разболее един лекар, на практика пациента остава без никакво лечение. Трябва да има механизъм пациентите да се прехвърлят към друг личен лекар веднага.", заяви той.